Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia refuză orice fel de negociere de pace cu Ucraina. Lavrov: "Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens, din multe motive"

Rusia profită de situația proastă a ucrainenilor, care au rămas fără muniție și avansează pe front. De la începutul războiului, s-a pus însă de mai multe ori problema unor negocieri pentru pace. Ba chiar au și avut loc astfel de discuții în martie 2022, la Istanbul, imediat după startul conflictului, însă nu s-au concretizat.

La un moment dat, datorită armamentului modern occidental, ucrainenii erau în avantaj și au eliberat mai multe zone ocupate de ruși, însă acum situația este invers. În aceste condiții, Rusia abordează totul acum de pe o poziție de forță.

Chiar dacă ar avea loc asemenea discuții, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, precizează că focul nu s-ar opri nici măcar pe perioada potențialelor negocieri.

Rusia refuză orice discuție cu Ucraina privind tratativele de pace

"Spre deosebire de negocierile trecute de la Istanbul, nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor. Pledăm pentru convocarea unei conferinţe care să fie acceptabilă pentru Rusia şi Ucraina", a spus Serghei Lavrov, potrivit presei din Rusia.

Însă Lavrov a subliniat aceeași retorică a Kremlinului, care se referă la "realitatea de pe teren", adică la faptul că o posibilă pace trebuie să aibă în vedere faptul că Rusia a anexat "pe hârtie" acele regiuni din Ucraina: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

În eventualitatea unor negocieri, Lavrov a spus că nu are "deloc încredere în ucraineni". În plus, șeful diplomației ruse a amintit că nu crede că negocierile de pace ar putea avea loc și din alt motiv: în octombrie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a interzis prin decret negocierile cu Rusia.

"Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens, din multe motive", a spus Lavrov, cu referire la propunerea lui Zelenski ca Rusia să-și retragă trupele din teritoriile ocupate.

Referitor la negocierile de pace din primăvara lui 2022, Lavrov a spus că înțelegerea a fost aproape să se concretizeze, numai că ucrainenii s-au răzgândit după ce au văzut că au reușit să-i alunge pe ruși din Kiev. De altfel, tentativa rusă de a prelua Kievul a fost foarte rapid sortită eșecului, numai că Lavrov spune că, la acea vreme, soldații ruși "s-au retras" și că au făcut-o ca gest "de bunăvoință".

În diversele discuții pe tema negocierile de pace, rușii au spus mereu că Ucraina trebuie să adopte un statut de neutralitate și să fie demilitarizată sau măcar parțial demilitarizată, pentru a fi pace în zonă. Iar acea neutralitate presupune, evident, ca Ucraina să nu adere la NATO.

De la startul războiului, liderii occidentali au vorbit despre necesitatea ca Rusia să fie înfrântă dur pentru că a pătruns pe teritoriul altei țări. Lavrov a caracterizat aceste referiri drept "agonie" sau "isterie".

Cu toate că mulți specialiști militari și politici au spus că Vladimir Putin ar urma să atace și alte țări dacă are succes în Ucraina, Lavrov a preciat că "nu are niciun sens" un astfel de atac. De altfel, istoria arată că, de multe ori când au spus ceva, rușii au făcut contrariul, așa cum a fost și cu invazia în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE