Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Terapie cu flori pentru ucraineni. Olanda a donat 100.000 de bulbi pentru a-i ajuta pe oameni să uite de război

O sută de mii de lalele pentru a uita de doi ani de război. Olanda a donat orașului ucrainean Lvov bulbii care acum au înflorit, spre încântarea trecătorilor. Autoritățile locale speră că terapia prin flori va funcționa, iar oamenii vor lăsa la o parte grijile, măcar pe perioada primăverii.

Laleaua, simbolul renașterii și al iertării

Cei o sută de mii de bulbi au fost donați de patria lalelelor anul trecut și au fost plantați în decembrie. Acum oferă un adevărat spectacol de culori pentru locuitorii din vestul Ucrainei, care, deși au fost mai feriți de atacurile rușilor, se luptă să facă față războiului. Una dintre cele mai populare flori, cultivată acum cu succes în Olanda, laleaua a fost adusă în Europa în secolul al-16-lea, fiind răspândită în Asia Centrală și, cu precădere, în Turcia. În funcție de culoare, floarea poate simboliza dragostea necondiționată, nu neapărat romantică, dar și renașterea, compasiunea și iertarea.

Oksana Lutsko, director adjunct Departamentul pentru Mediu, Liov: „Am plantat bulbii de lalele în decembrie. Și este așa un miracol primăvara, când înfloresc. Sunt un simbol al vieții, iar în acest spațiu, memorialul celor 100, sunt cu atât mai încărcate de semnificație.”

Autoritățile locale au realizat și o hartă interactivă a lalelelor, astfel încât oamenii să știe exact care sunt locurile din oraș unde le pot admira.

Ce spun specialiștii

Larysa Didkovska, psiholog: „Războiul polarizează. Divide lumea în două: viață și moarte, viața ta contra vieții altuia, siguranță și pericol, cei care au plecat și cei care au rămas. Iar pentru a trece de la acești poli la un mijloc sănătos, polul morții trebuie să fie echilibrat de polul vieții. Și de aceea florile sunt un simbol al vieții. Un simbol că ea continuă, că este frumoasă.”

Oamenii și-au adus și animalele de companie să se bucure de flori.

Nataliya Velychko, localnică: „Este o bucurie, este... O să plâng acum... te ajută să uiți de război chiar și pentru o clipă. Să uiți pentru o secundă că ne bombardează țara. Pentru o secundă te gândești că atunci când soții se vor întoarce, vom planta flori împreună în grădina. Suntem infinit de recunoscători.”

Nu mai puțin de 15 specii de lalele, în culori diferite, au fost plantate. Bulbii vor fi replantați pentru primăvara viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE