Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron reia posibilitatea trimiterii de trupe NATO în Ucraina "dacă rușii rup linia frontului. Ar urma Moldova și România"

La finalul lunii februarie, Emmanuel Macron a surprins cu o declarație care a făcut valuri atât printre statele europene, cât și în Rusia. Președintele Franței a spus că nu este exclus ca NATO să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei, pentru ca Rusia să nu câștige războiul.

Între timp, Macron și-a reluat ideea, mai ales că situația de pe front s-a înrăutățit, iar rușii avansează și cuceresc noi localități. În plus, președintele Franței a pronunțat din nou numele României printre posibilele victime ale rușilor.

Macron reia ideea ca NATO să trimită trupe în Ucraina

"Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic. (...) Eu am un obiectiv strategic: Rusia nu are voie să învingă în Ucraina. Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va exista pentru alte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și alții? (...)

Dacă Rusia a decis să meargă mai departe, va trebui, în orice caz, să ne punem cu toții această întrebare (n.r.: a trimiterii de trupe). E un apel de trezire strategic pentru omologii mei. Rusia este o putere de destabilizare regională, o amenințare la adresa securității europenilor", a spus Emmanuel Macron, potrivit The Economist.

El a precizat că problema trimiterii de trupe va apărea "în mod legitim" dacă Rusia ar rupe linia frontului și "dacă Ucraina va cere acest lucru".

În alt interviu de săptămâna trecută, Macron a spus că Europa este "pe moarte" și că "ar putea să moară" parțial din cauza amenințării Rusiei, conform France 24.

Ucraina nu a spus public că ar avea nevoie ca aliații NATO să trimită trupe pe teren, ci doar a cerut muniție și armament. Pe 20 aprilie, Camera Reprezentanților din SUA a deblocat ajutorul de 61 de miliarde de euro pentru Ucraina.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că rușii pregătesc un asalt major în această vară.
  • Rusia a anunțat că a cucerit localitatea Berdîci, de lângă Avdiivka, joi, 2 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE