Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rata anuală a inflației a scăzut sub 7%. Topul scumpirilor: Cele mai mari creșteri, înregistrate la servicii

Rata anuală a inflației a coborât în martie la 6,6%, de la 7,2% în luna precedentă, arată datele Institutului Național de Statistică publicate astăzi.

De altfel, România are cea mai ridicată rată a inflației din întreaga Uniune Europeană. În ultimul an, cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la servicii.

Cele poștale s-au scumpit cu aproape 27%, apa-canalul și salubritatea au prețuri mai mari cu 16,37%, iar serviciile oferite de restaurante și cafenele s-au scumpit cu peste 12%.

Top 3 cele mai mari creșteri la alimente

În același timp, în top 3 cele mai mari creșteri la alimente avem conservele din fructe - 12,35%, carnea de vită - cu 10,30% și peștele proaspăt cu o scumpire de aproape 9%.

Dintre mărfurile nealimentare, detergenții rămân în continuare vedeta scumpirilor cu 24,36%, urmați de medicamente cu o creștere aproape 24% și articolele de igienă - 17,76%.

Daniel Sandu, consultant fiscal: Cifra vine de la Guvern care Guvern are în față un an extrem de dificil pe care, am putea spune, și l-au creat singuri oarecum. Pornind de la situația de anul trecut când s-a descoperit brusc acel deficit bugetar de niște zeci de miliarde de lei care trebuia acoperit într-un fel. Să ne amintim că în luna octombrie a apărut Legea 296 care a adus o mulțime de corecții fiscale, chiardacă Guvernul spunea ”nu mărim taxele”. Dar s-au introdus unele noi, asta e clar. Efectul acestor măsuri fiscale s-a văzut în ianuarie - februarie.

”La INS, e minus 6,6%, dar în buzunarele noastre parcă e 12%”

Eu cred că acest efect încă nu s-a diseminat complet. Acest 6%, știți cum e, e ca la buletinul meteo: afară sunt minus 2 grade, dar se simt ca minus 20. La INS, e minus 6,6%, dar în buzunarele noastre parcă e 12%.

În contextul acesta, eu aș spune că cel mai evident motiv pe care îl văd este creșterea de cheltuieli bugetare, salarii la stat. Să nu uităm că avem o ordonanță de anul trecut, avem o lege care zice nu mai angajăm pe nimeni, stopăm angajări, stopăm cheltuieli. În continuare se fac angajări, în continuare cresc cheltuieli la buget. Cred că chestiunile astea presează asupra inflației.

Cred că, anul acesta, doar aceia dintre bugetari care nu vor cere creșteri de salarii nu vor primi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE