Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova, ordin să intensifice bombardamentele în Ucraina. Armata rusă a atacat Odesa

Armata rusă are ordin să intensifice atacurile asupra Ucrainei pentru a rupe linia de apărare din estul țării. Indicațiile vin direct de la ministrul de război de la Moscova. Instituțiile occidentale care monitorizează evoluțiile de pe front spun că rușii și-au sporit presiunile pentru a cuceri două orașe din regiunea Donbas. Bombardamente au fost și în principalul oraș-port de la Marea Neagră – Odesa. Ucraina a răspuns cu un baraj de drone asupra unor depozite petroliere și rafinării din Federația Rusă. 

Următoarele săptămâni, până când Ucraina va începe să primească armament din Statele Unite, vor fi cele mai complicate, spun analiștii. Potrivit lor, armata rusă ar putea să ocupe noi teritorii, iar stabilizarea liniei frontului va fi o misiune grea pentru trupele ucrainene epuizate de luptele intense, lipsa muniției și a unor unități de rezervă care să întărească apărarea. Pe de altă parte, Moscova anunță că industria sa militară lucrează la turație maximă ca să asigure trupele de invazie cu tot necesarul de tehnică și  armament.  

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: ”Vom crește intensitatea atacurilor asupra centrelor logistice și a bazelor de depozitare a armelor occidentale. Potențialul nostru ridicat de luptă ne permite să atacăm în mod constant inamicul, să nu-i permitem să țină linia de apărare. În urma operațiunilor active de luptă, militarii ruși au eliberat localitățile Pervomaiske, Bogdanovka și Novomikhailovka din Republica Populară Donețk.” 

Bombardamente puternice au fost în orașul Odesa

Armata rusă a lovit un depozit cu tehnică dezafectată al armatei ucrainene. În zonă a izbucnit un incendiu puternic. De asemenea, au fost avariate aproape 30 de case, iar un om a fost rănit. Ucraina a răspuns cu drone kamikaze care au atacat mai multe regiuni din Rusia. Armata rusă a confirmat atacul, dar nu a raportat pierderi. 

Pe de altă parte, presa ucraineană a publicat mai multe înregistrări video cu incendii puternice, care s-ar fi produs la depozite petroliere și rafinării din Rusia. Operațiunea ar fi fost coordonată de Serviciul ucrainean de securitate.   

Andrii Kovaliov, purtător de cuvânt armata ucraineană: ”Trupele de rachete au lovit o stație terestră de control al dronelor, o zonă unde au fost concentrate arme și echipamente militare, două zone de concentrare a trupelor, un sistem de apărare aeriană și alte ținte inamice importante.”

Pentru a preveni atacurile Rusiei în regiunile de graniță și deschiderea unui nou front, Parlamentul de la Kiev a decis suplimentarea trupelor de grăniceri cu cel puțin 15 mii de militari. 

Iar la Moscova este organizată o expoziție cu tehnică militară occidentală care a fost capturată de armata rusă. Acțiunea are loc într-un parc cu o denumire sugestivă – Victoria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE