Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden condiţionează pentru prima dată ajutorul militar acordat Israelului

Joe Biden a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt SUA, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.

Este prima dată când preşedintele american pune în mod public condiţii pentru sprijinul militar american acordat Israelului.

"Dacă intră în Rafah, nu le voi livra armele care au fost întotdeauna folosite (...) împotriva oraşelor", a declarat preşedintele democrat, în vârstă de 81 de ani, într-un interviu pentru CNN.

"Nu vom livra armele şi obuzele de artilerie care au fost folosite" până acum, a reafirmat Joe Biden.

Întrebat despre decizia SUA de săptămâna trecută de a suspenda livrarea unui transport de bombe, el a comentat: "Civili au fost ucişi în Gaza din cauza acestor bombe americane"."Este rău", a adăugat el.

SUA vor ajuta doar la apărarea Israelului

Cu toate acestea, Biden a a dat asigurări că Statele Unite vor continua să "se asigure că Israelul este protejat de Iron Dome ", scutul de apărare antiaeriană.

Întrebat despre operaţiunea militară pe care Israelul a lansat-o deja la Rafah, localitate din sudul Fâşiei Gaza unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni, Joe Biden a spus că nu a afectat "centrele cu populaţie" sugerând, prin urmare, că aceasta nu este o ofensivă majoră care necesită o reacţie din partea sa.

"Le-am spus lui Bibi (prim-ministrul Benjamin Netanyahu, n.red.) şi cabinetului de război că nu vor avea sprijinul nostru dacă intră cu adevărat în centrele cu populaţie", a subliniat preşedintele american.

"Nu ne distanţăm de securitatea Israelului, ne distanţăm de capacitatea Israelului de a duce război în aceste zone", a precizat el.

Marţi, un înalt responsabil american a indicat, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite au suspendat livrarea unei încărcături de bombe săptămâna trecută după ce Israelul nu a răspuns "îngrijorărilor" Washingtonului privind ofensiva anunţată de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană le-a cerut luni locuitorilor din partea de est a oraşului Rafah să părăsească zona, stârnind temeri că atacul la sol cu care Israelul ameninţă de câteva luni se va produce în sfârşit. Potrivit estimărilor UNRWA (Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni), în fiecare oră în medie 200 de palestinieni părăsesc oraşul Rafah în urma ordinului de evacuare dat de Israel, notează dpa.

În Rafah se adăpostesc până la 1,5 milioane de palestinieni strămutaţi din alte zone ale enclavei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE