Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis a discutat cu Biden despre întărirea Flancului Estic. ”Descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea”

Klaus Iohannis a declarat că întărirea Flancului Estic reprezintă unul dintre obiectivele naționale ale României, în contextul războiului din Ucraina, și i-a transmis președintelui american Joe Biden că ”este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru apărare și descurajare”.

După ce a fost primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden, Iohannis a reiterat că prezența trupelor NATO pe teritoriul României nu este suficientă, motiv pentru care este nevoie inclusiv de consolidarea industriei de Apărare.

”Sunt obiective naționale importante - Întărirea Flancului estic. Și asta am pus-o în discuție astăzi. Avem acele battle groups, avem trupe, dar, după părerea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru apărare și descurajare..

Descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe Flancul Estic. Descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea, să avem o producție din industria de Apărare care este suficientă”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis: Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici

”Ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă - proiectilele de artilerie. Și așa ceva nu poate să rămână așa cum este acum.

Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare, pentru cei care se ocupă de achiziția de sisteme.

Dacă vrem să avem un sistem funcțional pe flancul Estic, trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură. De exemplu, pentru carburant. Este un lucru esențial. Orice armată se oprește dacă nu mai are carburant și noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg Flancul Estic.

Aceste chestiuni sunt vitale. Pe de altă parte, strategia pentru Marea Neagră.

Războiul este în regiunea Mării Negre. Trebuie să ne concentrăm mai mult să elaborăm obiective și strategii punctuale pentru a preveni extinderea conflictului și, sigur, în final, să ajungem la o pace care satisface și obiectivele Ucrainei”, a mai precizat Iohannis.

România ar putea trimite sisteme Patriot în Ucraina. ”Ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană”

Întrebat dacă România ar putea trimite Ucrainei sisteme Patriot, Iohannis a confirmat că țara noastră dispune de astfel de echipamente. Subiectul va trebui însă discutat în CSAT, ”ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb”.

”Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei.

România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și Președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem Patriot.

Credeți-mă că știu mult mai multe detalii, dar da, este unul funcțional, care va rămâne în România, celelalte, care sunt în faze avansate de operaționalizare, și despre unul dintre acestea era vorba”, a mai punctat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE