Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce ar face primarul Ciucu "dacă aș fi ministrul Apărării". De la "am făcut mai multe pe care nu le-am promis" până la "e proiectul vieții mele"

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că are un bilanț pozitiv în acest mandat care se apropie de final, iar cifrele îl ajută. Pe 9 iunie, edilul candidează la un nou mandat și e convins că îl va și obține.

Invitat la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Ciucu și-a făcut un bilanț al reușitelor sale, însă a prezentat și nerealizările.

Ce ar face primarul Ciprian Ciucu "dacă aș fi ministrul Apărării"

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: "Ceea ce am promis, în mare măsură, s-a întâmplat. Ce este interesant este că, atunci când ești candidat, nu ai toate informațiile necesare, pentru că nu ești în primărie. Când ești candidat din poziția de primar, altfel stă treaba. În momentul de față, cred că sunt singurul din București care are un program închegat, cu 80 și ceva de pagini scrise de mine. E mult mai realist, mult mai clar, mult mai sintetic, mult mai bine structurat și mult mai realizabil decât cel de acum patru ani.

Tot eu mi-am scris programul și în 2020. O parte din lucrurile promise acolo s-au întâmplat, o parte sunt în curs să se întâmple și o părticică nu s-au întâmplat și nu se va întâmpla. După ce am ajuns pimar, am început un proces de învățare intensiv, foarte amplu și am făcut foarte multe lucruri pe care nu le-am promis: 200 de treceri de pietoni suprailuminate, care au salvat vieți, se vede pe statistică, a scăzut numărul de accidente mortale cu pietoni la o treime. Cred că am făcut mai multe lucruri pe care nu le-am promis decât lucrurile pe care le-am promis.

Să vă dau un exemplu de lucru pe care l-am promis și pe care nu am reușit să-l fac și nu știu dacă voi reuși, poate dacă mă pune ministru al Apărării, poate așa o să reușesc. Am făcut tot ce a ținut de mine să luăm, vizavi de Parcul Drumul Taberei, între poștă și parc, un teren viran pe care unii vor să construiască hoteluri și alte lucruri și mi-am dorit să mărim Parcul Drumul Taberei. Nu a fost cu putință să conving Ministerul Apărării să ne dea acel teren. Și l-am promis. Acum nu se află nimic acolo, ei vor să-și construiască terenuri de tenis, ceva pentru ei acolo și un hotel, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este ceea ce trebuie pentru Sectorul 6 în acest moment, în acel loc."

Parcul Liniei, unul dintre proiectele cele mai ambițioase realizate de Ciucu

Ciprian Ciucu spune că Parcul Liniei va continua, în sensul că va atinge o lungime foarte mare, de aproape 4 kilometri. De altfel, el este deja cel mai mare parc liniar din Europa.

Ciprian Ciucu: "Am ajuns la 40 de hectare, nu la 8. Numai Parcul Liniei are 8 hectare. Am făcut Parcul Liniei, faza 1 și 2, iar acum este un întreg care are 8 hectare, zona Lujerului, AFI Cotroceni.

Am făcut digul Lacului Morii, pe care l-am amenajat și este ca un parc, practic, este foarte curat, este foarte plăcut acolo. Avem și un proiect în care vom face și insula și zonele adiacente, terenuri de sport, insule plutitoare. L-am scos la licitație deja.

Am scos la licitație și faza 3 a Parcului Liniei, deci vom avea un parc liniar de 4 kilometri, până la Valea Cascadelor.

Avem și Parcul de la Cetatea Histria. Și dacă mergem în sector, în Drumul Taberei, în Militari parțial și în Crângași, am aplicat un concept de oraș-parc. Deci cu tehnologia pe care am folosit-o, am dat jos gardurile de la blocuri și grădinile blocurilor s-au transformat într-un parc superb. Și aici vorbim de kilometri liniari. Putem să punem liniștiți acest lucru ca un parc mult mai mare.

Cea mai mare problemă ca să construiești creșe este terenul. Toți dezvoltatorii imobiliari au luat toate terenurile posibile în zonele aglomerate și nu poți să faci o creșă la marginea sectorului, pentru că nu are logică. Pe standardul de astăzi din România, trebuie să ai 4.000 de metri. Altfel nu-ți autorizează nimeni acea creșă.

Am făcut o creșă, avem încă trei: una în construcție și pentru alte două am primit finanțare, suntem cumva în grafic. Dar suplimentar, constuim zece unități de învățământ, mă refer la clădiri noi. Avem deja cinci date gata, cinci sunt în construcție. Am consolidat și reabilitat termic încă 20 sau mai multe. Aceste lucruri nu le-am promis. Dar când am ajuns primar și am văzut că există risc seismic, nu pot să dorm noaptea, nu sunt inconștient. Noi suntem singurul sector din București care are expertiză pe toate unitățile de învățământ. Am făcut și reabilitări și cu eficiență energetică, dar ne-am și consolidat. Era ușor să le văruiești și să iei mobilier nou, asta e foarte ușor."

  • Amenajările despre care a vorbit Ciprian Ciucu, din zona Lacului Morii, au fost câștigate de o firmă din Belgia, în 2022.

Spitalul din Sectorul 6, numit de Ciucu "proiectul vieții mele"

Printre proiectele pe care le anunță Ciprian Ciucu se numără un spital de sector. Nimeni din București nu a mai reușit să construiască unul, dacă ne referim la statul român, fără să aducem în discuție spitalul privat construit de Asociația Dăruiește Viață.

Primarul a anunțat că deja a obținut finanțarea.

Ciprian Ciucu: "Este proiectul vieții mele (n.r.: un spital între Drumul Taberei și Militari). Pentru proiectul ăsta vreau să mai candidez și vreau să mai rămân în politică. Două mandate (n.r: ar fi nevoie, dintre care unul și-l încheie în acest an). Nimeni nu a construit un spital în București până acum. Una este să construiești un spital și alta e să-l faci operațional. Ceea ce au făcut cei de la Dăruiește Viață este cu siguranță extraordinar. Am vorbit, dar nu au mai fost dispuse să se mai implice într-un astfel de proiect, vă dați seama că este foarte greu.

Acest spital va avea 307 paturi. Eu nu vreau să vin cu machete, că au mai venit și alții, eu vreau să vin cu finanțarea. Noi avem două finanțări, pentru una am semnat contractul și una urmează. Atunci te obligi să-l faci.

Avem terenul, l-am eliberat de utilități, fire de înaltă tensiune, gaze, e aproape de A1, pe Bulevardul Timișoara 101 A, între Militari și Drumul Taberei, cu acces foarte facil de pe autostradă. Terenul aparține Primăriei Sectorului 6, l-am luat cu dedicație specială de la PMB. Costul este în jur la 140-150 de milioane de euro.

Avem finanțare în acest moment, asta e foarte important. Puteam găsi acești bani și pe piața românească, am plătit foarte multe datorii, avem un grad de îndatorare sub 12%, ceea ce, până la 30%, suntem lejer. Dar nu am vrut să iau bani de pe piața românească pentru că prefer să lucrăm sub supravegherea unei bănci de dezvoltare internațională care aplică toată legislția europeană de supraveghere. Vreau ca acest proiect să fie dincolo de orice bănuială că sunt interese, vreau să fie un proiect absolut curat.

Banca de Dezvoltare a Consiliului European, anul trecut, a votat în boardul ei cel mare că ne dă acești bani, ne-au puricat și ne-au evaluat proiectul din toate punctele de vedere, și mediu, și social, și eficiență, și pe fluxuri de pacienți. Am aplicat, împreună cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la Comisia Europeană și, pentru acești bani, nu garantează Guvernul României, nu garantează Ministerul de Finanțe, ceea ce înseamnă că acești bani nu se adaugă la datoria externă a României, ci garantează prin facilitarea Fondului European de Investiții (n.r.: FEI). Asta garantează cât de serios este proiectul.

Am scos la licitație servicii care să mă ajute să scriem caietul de sarcini, pentru că este foarte complex. Avem terenul, avem această garanție și un grant, deci bani nerambursabili de aproximativ două milioane de euro pe care ni-i dă Comisia Europeană și partea cea mai mare de finanțare...îi aștept pe cei de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei să vină în maximum o lună și să semnăm. Voi scoate la licitație lucrări de proiectare, execuție, echipare și mentenanță doar după ce voi avea finanțarea."

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE