2024 este, în România, anul alegerilor. Aproape 19 milioane de români cu drept de vot își vor alege primarii pentru următorii patru ani.
Iată ce reprezintă mai exact Primăria și ce responsabilități are primarul.
Primăria este un fel de centru de control al comunității urbane sau rurale, unde se iau toate deciziile importante cu privire la modul în care aceasta funcționează. Este locul în care se iau măsuri administrative și se organizează acțiuni necesare pentru ca străzile să se mențină curate, școlile funcționale și cartierele sigure.
Cine este primarul și care este rolul său
Primarul este un politician care are rolul de autoritate executivă a localității. Fiind ales de comunitate, edilul pledează pentru nevoile acesteia, reprezentând vocea și interesele cetățenilor pe care îi deservește.
Mulți cetățeni au impresia greșită că primarul face ce vrea și aproba proiecte după bunul său plac. Pentru a corecta această percepție, vom prezenta atributiile unui primar, astfel ca cetățenii să cunoască ce poate să facă un primar și ce nu.
De asemenea, cetățenii trebuie să știe că deciziile le ia Consiliul Local prin membrii săi. Primarul doar duce la îndeplinire proiectele aprobate de Consiliu.
Primarul joacă un rol cheie în elaborarea și transpunerea în practică a stategiilor care au impact asupra orașului sau comunei. Includem aici domenii precum planificarea urbană, dezvoltarea economică, proiectele de infrastructură, siguranță publică și conservare a mediului.
O altă îndatorire importantă a primarului este supravegherea bugetului de care va dispune comunitatea.
Edilul colaborează cu membrii consiliului local (sau ai consiliului general în cazul municipiului București), dar și cu specialiști în finanțe pentru alocarea resurselor în mod eficient, stabilirea cheltuielilor prioritare și asigurarea responsabilității fiscale.
Care sunt atribuțiile primarului?
- Administrație: Primarul este responsabil de administrarea generală a localității.
- Furnizare de servicii publice: Asigurarea furnizării de servicii publice esențiale este o îndatorire de bază a primarului.
- Dezvoltare economică: Primarul joacă un rol crucial în promovarea creșterii economice și a prosperității în cadrul comunității.
- Relaționare cu membrii comunității: Construirea unor relații pozitive în cadrul comunității, dar și relaționarea cu localitățile învecinate este esențială pentru o guvernare eficientă.
Data viitoare când treceți pe lângă sediul Primăriei, amintiți-vă de toată munca ce se desfășoară în spatele acelor uși. Amintiți-vă că Primăria nu este doar o clădire - este locul în care ar trebui să prindă viață visele care privesc comunitatea noastră.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.
Ce votăm pe 9 iunie, la alegerile locale
La alegerile locale din 9 iunie, care se organizează într-un singur tur, vom alege:
- primari/primari de sector – scrutin uninominal, într-un tur;
- consilieri locali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
- consilieri județeni/generali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide)
- președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal, într-un tur.
Câte buletine de vot vor primi alegătorii pe 9 iunie
În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primar;
- unul pentru lista consiliului local;
- unul pentru președintele consiliului județean;
- unul pentru lista consiliului județean.
În București, lucrurile se complică puțin, fiecare votant va primi 5 buletine de vot.
Buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primarul de sector;
- unul pentru consiliul local al sectorului;
- unul pentru primarul general al municipiului București;
- unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.