Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, încrezător în șansele sale de a deveni secretar general NATO. ”Este foarte bine să existe două candidaturi”

Klaus Iohannis a declarat, marți, că a avut o discuție ”relativ scurtă” despre candidatura sa la postul de secretar general al NATO cu președintele american Joe Biden, cu toate că liderul de la Washington și-a exprimat sprijinul pentru premierul olandez Mark Rutte. Chiar și în aceste condiții, președintele României a subliniat că ”este foarte bine să existe două candidaturi” și doi candidați ” considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie de competiții puternice”.

"Şi acest punct a fost atins (al candidaturii pentru funcția de secretar general al NATO, n.red) şi împreună am decis să continuăm dialogul", a precizat Klaus Iohannis, la Ambasada României de la Washington.

Iohannis a precizat că nu poate face publice discuțiile purtate cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, în legătură cu intrarea sa în cursa pentru funcția de secretar general al NATO.

”Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să ce spun ce a spus președintele Biden. Vă spun ce am spus eu acolo.

Discuția nu a fost una lungă. A fost una relativ scurtă. M-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens. Da, există riscul (să nu fie consens)”, a afirmat președintele Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Statele Unite.

Klaus Iohannis, despre competiția cu Mark Rutte pentru șefia NATO: O organizație puternică are nevoie de competiții puternice.

”Cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidați care în general sunt considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie de competiții puternice.

Și până la urmă, unul dintre cei doi candidați probabil va fi ales următorul secretar general.

Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus dacă sunt doi candidați, se rupe unitatea Alianței. Nici vorbă de așa ceva. Alianța este puternică și mergem mai departe, dar este bine să fie doi candidați pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbatere și există evident șansa de a face lucrurile mai bine”, a mai precizat Iohannis.

Franța îl susține, oficial, pe premierul olandez în exercițiu Mark Rutte pentru șefia NATO. Premierul francez a precizat că experința lui Rutte îl recomandă pentru postul de secretar general al alianței nord-atlantice. Statele Unite, Germania și Marea Britanie sprijină și ele candidatura acestuia, în timp ce Ungaria a anunțat că se opune. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE