Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Nikolaiev, bombardat agresiv de armata rusă. Primarul orașului: ”Noi nu avem posibilitatea de a declanșa alarma și de a pregăti oamenii”

Rusia continuă să bombardeze infrastructura vitală din orașele ucrainene, chiar dacă acestea se află departe de linia frontului. Este și cazul orașului Nikolaiev, din sudul Ucrainei. Din cauza atacurilor armatei Moscovei, orașul nu dispune de surse sigure de apă potabilă, iar încercările de a restabili alimentarea cu apă sunt de fiecare dată zădărnicite de noi bombardamente. Într-un interviu oferit Euronews România, primarul orașului Nikolaiev a vorbit despre situația din regiune și cum se descurcă oamenii.

Peste o sută de miii de oameni au fugit din Nikolaiev

Deși linia frontului nu mai trece pe lângă orașul Nikolaiev, după ce armata ucraineană a reușit să elibereze o parte din regiunea Herson, atacurile cu rachete continuă să afecteze viața oamenilor. Din această cauză, peste o sută de mii de oameni au fugit în alte state sau în alte regiuni din Ucraina. Până la război, Nikolaiev avea mai mult de jumătate de milion de locuitori.

Oleksandr Senkevici, primarul orașului Nikolaiev, Ucraina: ”Acum, linia de demarcație între ruși și ucraineni se află pe râul Nipru, care era o sursă de apă pentru orașul Nikolaiev. Din nefericire, (n.r. rușii) au atacat și au bombardat stația noastră de pompare a apei. Ca urmare, Nikolaiev a rămas, de peste un an, fără apă potabilă. Apa din conductele noastre provine acum din râul Bugul de Sud, care este sărată, nepotabilă. Din când în când suntem atacați cu rachete balistice lansate din zona Herson. Iar noi nu avem posibilitatea de a declanșa alarma și de a pregăti oamenii pentru aceste atacuri. Prin urmare, aceste două probleme, lipsa apei potabile și atacurile cu rachete, constituie principalele motive pentru care oamenii refuză să se mai întoarcă.”

Deși stațiile de pompare a apei nu sunt un obiectiv militar, rușii nu încetează să atace echipele de tehnicieni care încearcă să le repare.

Oleksandr Senkevici, primarul orașului Nikolaiev, Ucraina: ”Pentru a remedia problema apei în orașul Nikolaiev, avem nevoie ca starea de siguranță să se îmbunătățească. Pentru că sursa de apă se află pe râul Nipru și imediat ce încercăm să reparăm stația de pompare, rușii ne atacă și ne bombardează cu lansatoare de grenade și cu artilerie. Așa că nu putem ajunge acolo.”

Autoritățile construiesc noi adăposturi pentru civili

Bombardamentele violente lasă răni adânci. Sute de clădiri sunt în ruine și le amintesc zilnic locuitorilor că războiul nu s-a încheiat și că mai trebuie să înfrunte greutăți și lipsuri.

Oleksandr Senkevici, primarul orașului Nikolaiev, Ucraina: ”În oraș sunt aproximativ 600 de clădiri care au fost distruse sau parțial avariate. Vorbim aici de blocuri de locuințe, spitale și școli. Două școli au fost distruse în totalitate. Așa că trebuie să le reconstruim de la zero. 160 de oameni au fost uciși de atacurile cu rachete. Doi dintre ei erau copii. Cel mai interesant este că toate persoanele ucise erau vorbitoare de limbă rusă. Iar când Putin spune că îi protejează pe vorbitorii de limbă rusă, este total neadevărat. 100% dintre cetățenii din Nikolaiev uciși de ruși erau vorbitori de limbă rusă.”

Serviciile de deminare lucrează neîntrerupt pentru a înlătura obuzele și minele neexplodate. Chiar și așa, școlile și grădinițele din oraș rămân închise. Autoritățile construiesc noi adăposturi antiaeriene pe lângă școli și speră ca într-o zi viața să revină la normalitate. Dar, deocamdată, recunoaște primarul din Nikolaiev, nu există locuri sigure în Ucraina atacată de ruși.

Oleksandr Senkevici, primarul orașului Nikolaiev, Ucraina: ”Cetățenii noștri din Nikolaiev mă întreabă dacă este sigur să se întoarcă în Ucraina, în oraș. Cu siguranță nu pot să-mi asum răspunderea față de ei. Totuși, pot spune că situația este mai calmă și mai sigură decât era înainte. În orice caz, cred că, dacă este mai sigur pentru ei să stea departe de Ucraina, atunci este mai bine să aștepte până când situația va deveni mai favorabilă. În prezent, nu există niciun loc sigur în Ucraina.”

Potrivit Organizației Națiunilor Unite,  aproximativ 18 milioane de persoane sau peste 40% din populația Ucrainei, au nevoie de o anumită formă de asistență umanitară.  De asemenea, zece milioane de oameni au fugit din calea războiului și și-au părăsit casele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE