Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exercițiu militar comun la granița dintre Polonia și Lituania. Coridorul Suwalki, punctul vulnerabil în apărarea NATO

Coridorul Suwalki de la granița dintre Polonia și Lituania este considerat un punct slab în apărarea NATO, deoarece este, de asemenea, un coridor terestru între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, situată la Marea Baltică. Acest spațiu ar putea fi exploatat de către Moscova, în eventualitatea unui conflict cu statele de pe Flancul Estic al NATO.

Exercițiu comun în Coridorul Suwalki

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat vineri că "un potențial agresor trebuie să vadă disponibilitatea noastră (de a ne apăra)", în timp ce el și omologul său lituanian monitorizau un exercițiu militar comun de-a lungul graniței de aproape 100 de kilometri dintre cele două state.

Duda și președintele lituanian Gitanas Nausėda s-au întâlnit în ultima zi a exercițiului militar Brave Griffin 24/II, care durează o săptămână, de-a lungul Coridorului Suwalki, așa cum relatează euronews.com.

"Există o amenințare potențială, motiv pentru care se desfășoară aceste exerciții", a spus Duda.

La exercițiu au participat 1.500 de militari lituanieni, aproape 200 de membri ai Brigăzii 15 mecanizate din Polonia, precum și militari americani și portughezi.

Până de curând, frontiera terestră era considerată vulnerabilă. Dacă Rusia ar reuși vreodată să cucerească Cordiorul Suwalki, ar putea izola Lituania și celelalte două state baltice, Letonia și Estonia, de aliații lor din NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE