Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gruparea Hamas publică noi imagini cu ostaticii. În Israel, oamenii cer o înțelegere pentru eliberarea captivilor

Gruparea teroristă Hamas a publicat o nouă înregistrare video cu doi dintre ostaticii răpiți în 7 octombrie. Ei îi cer premierului Netanyahu să ajungă la o înțelegere cu militanții palestinieni. Este a doua înregistrare cu israelieni captivi publicată de Hamas în ultima săptămână. Între timp, continuă negocierile pentru un armistițiu în Gaza și pentru eliberarea ostaticilor. La Tel Aviv, oamenii au organizat un protest cu scopul de a pune presiune pe autorități să ajungă la un consens.

Sute de oameni au protestat din nou în Tel Aviv

La manifestație a participat și tatăl unuia dintre ostaticii care apare în înregistrarea publicată de Hamas. 

Dani Miran, tatăl unui ostatic: ”Aprobați un acord și aduceți ostaticii acasă. Măcar de această dată, măcar pentru o singură dată, demonstrați că sunteți adevărați lideri.” 

Peste 240 de civili au fost capturați de gruparea Hamas

Gruparea Hamas a capturat pe 7 octombrie peste 240 de civili israelieni, dar și străini. O parte dintre ei au fost eliberați, dar 130 de oameni s-ar afla în continuare în captivitate, în Fâșia Gaza. Autoritățile israeliene estimează că, între timp, 34 dintre ei au murit. 

Einav Zangauker, mama unui ostatic: ”Mă adresez premierului Netanyahu. Nu există nicio funcție care să merite viața fiului meu Matan și viața altor 132 de persoane răpite.” 

Eli Shtivi, tatăl unui ostatic: ”Ei vorbesc acum despre un acord, o înțelegere care pare mai aproape ca niciodată. Cer un singur lucru guvernului, să profite și să ajungă la un acord care îi va aduce pe toți ostaticii acasă.” 

”Din cauza guvernului, am ajuns la acest dezastru. De asta am venit aici. Pentru mine, prioritatea numărul unu este eliberarea ostaticilor. Țara nu poate tolera ce se întâmplă, oamenii nu pot tolera. Este cea mai importantă obligație pe care o are guvernul, dar a eșuat în mod dramatic”, spune un protestatar. 

Presa din Israel scrie că s-au făcut progrese în timpul ultimelor discuții de pace. Un lider al HAMAS a confirmat că gruparea analizează o propunere de încetare a focului. Înțelegerea ar urma să împiedice și ofensiva terestră a armatei israliene în Rafah, unde sute de mii de civili palestinieni s-au refugiat. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE