Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maria Zaharova acuză SUA că instigă Ucraina să atace teritoriul Rusiei. „Vor să mute războiul pe teritoriul țării noastre”

Statele Unite incită Ucraina să atace în mod direct teritoriul Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Reacția ei vine în contextul în care subsecretarul american de Stat, Victoria Nuland, a declarat că Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Maria Zaharova a acuzat SUA că se implică în conflictul din Ucraina, relatează agenția rusă Tass, citată de The Guardian.

„Încă o dată, trebuie să evidențiem implicarea Statelor Unite în conflictul din Ucraina. Furnizează cantități uriașe de arme, informații, pur și simplu participă direct la planificarea operațiunilor militare, antrenează forțele armate ucrainene.

Acum, americanii belicoși merg și mai departe: incită regimul de la Kiev să continue escaladarea, pur și simplu pentru a muta războiul pe teritoriul țării noastre. Așa, cu lovituri directe. Este ceea ce am avertizat înainte și acesta este motivul pentru care am fost nevoiți să lansăm o operațiune militară specială. Acum ei, oficialii americani, vorbesc deschis despre asta”, a precizat Maria Zarahova, potrivit sursei citate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a reacționat, după ce subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a afirmat că Washingtonul susține atacurile ucrainene asupra peninsulei Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a anexat ilegal în 2014.

„Crimeea este protejată eficient!, a adăugat Zarahova.

SUA sprijină atacurile Ucrainei asupra peninsulei Crimeea. „Sunt ţinte legitime”

De altfel, Victoria Nuland a afirmat că peninsula ucraineană Crimeea ar trebui cel puţin demilitarizată. Flota Rusiei la Marea Neagră este staționată în portul Sevastopol din Crimeea, motiv pentru care această regiune este considerată de către diplomaţii occidentali şi ruşi drept principalul punct critic al războiului din Ucraina, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Nu contează ce decid ucrainenii în legătură cu Crimeea în ceea ce priveşte unde anume aleg să lupte etc, Ucraina nu va fi sigură decât dacă în Crimeea se va produce minimum, minimum o demilitarizare'', a declarat Nuland la Carnegie Endowment for International Peace, în Washington.

Întrebată despre pericolul escaladării războiului din Ucraina, Nuland a amintit că Rusia dispune de o serie întreagă de instalaţii militare cruciale pentru conflict.

„Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru'', a subliniat Nuland, conform sursei citate.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au doborât vineri o dronă care ar fi fost utilizată de Ucraina pentru a ataca o uzină termoelectrică din oraşul portuar Sevastopol.

„Astăzi dis-de-dimineaţă, în zona centralei termoelectrice Balaklava, forţele apărării antiaeriene au doborât o dronă. Nu s-au înregistrat pagube la uzină, care funcţionează normal'', a scris pe Telegram guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev.

Din august 2022, autorităţile din Crimeea denunţă atacuri ucrainene cu drone asupra mai multor puncte din peninsulă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE