Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul de Literatură de la Odesa se desfășoară în exil, la București: ”Despre puterea cuvintelor, în lupta împotriva barbariei”

Cuvintele au o putere uriașă. Privite la scara istoriei, mărturiile scrise din vremurile de război sunt cele care ne-au ajutat să înțelegem greșelile trecutului.

La doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, mesajul scriitorilor este același: barbaria nu poate învinge decât dacă natura umană își pierde complet simțul dreptății.

”Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Sunt vorbele rostite cu două secole în urmă de un filosof irlandez. Aleksei Navalnîi a reluat aceste cuvinte și le-a transmis în deja celebrul documentar.

Barbaria ar putea învinge, dar asta doar dacă oamenii care mai cred în dreptate... renunță

La exact doi ani de la izbucnirea sa, războiul din Ucraina ne oferă aceeași lecție: barbaria ar putea învinge, dar asta doar dacă oamenii care mai cred în dreptate...renunță.

La București, scriitori ucraineni, dar și români, analiști, filosofi și jurnaliști transmit un mesaj puternic despre pace, în cadrul unui festival... aflat în exil.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: Literatura le dă celor pieriți în război o voce și îi face să cânte. Sunt cuvintele care au deschis Festivalul Internațional de Literatură din Odesa, anul acesta organizat la București. Vocea scriitorilor, spun organizatorii, este cu atât mai importantă în vremuri de război, pentru că scriitorii sunt cei care păstrează scrisă memoria prezentului.

”Acest festival este despre viitorul Europei, despre puterea cuvintelor, în lupta împotriva barbariei”

Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România: Pentru a marca acest moment, aș vrea să păstrăm un minut de reculegere, în memoria celor uciși în război. Acest festival este despre viitorul Europei, despre puterea cuvintelor, în lupta împotriva barbariei. De aceea vor fi citite și pasaje din cărțile unor scriitori ucraineni precum: Volodimir Vakulenko, Viktoria Amelina și Maksîm Krîvțov, toți uciși în acest război.

Radu Vancu, scriitor: Faptul că noi scriem și continuăm să facem artă chiar și în mijlocul ororii, asta este. Spune că nu mă identific cu Putin, ci mă identific cu scriitorii ucraineni. Foarte pe scurt: câtă vreme vom crede că specia noastră poate să producă nu doar războaie, ci și poeme, romane, muzică, tablouri, dans, câtă vreme vom crede că specia noastră va continua să producă nu doar gropi comune, ci și frumusețe, specia noastră are un viitor. Când vom înceta să mai credem în capacitatea noastră de a produce frumusețea, mă tem că și viitorul nostru va dispărea.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa se desfășoară între 22 și 25 februarie și este găzduit de Institutul Goethe din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE