Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnaliștii Euronews, în estul Ucrainei: Orașele din zonă sunt bombardate aproape zilnic, localnicii se simt mereu amenințați

Rusia atacă puternic pe frontul din estul Ucrainei, după ce orașul Avdiivka a fost capturat. Bombardamentele s-au intensificat asupra orașelor și satelor din zonă, ai căror locuitori se simt mereu amenințați.

Orașul Selîdove a fost grav lovit săptămâna trecută, iar 4 rachete au distrus un spital și o zonă rezidențială, ucigând cel puțin 3 persoane și rănind cel puțin 12 oameni.

Jurnalistul Euronews Valérie Gauriat s-a întâlnit cu localnicii în dimineața următoare, încă șocați de pierderile lor, la un punct de distribuire a ajutoarelor umanitare în cartierul avariat.

Oamenii stau la cozi pentru ajutoare

Zeci de oameni stau la coadă pentru ajutor umanitar, o scenă care a devenit familiară în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Voluntarii au venit miercurea trecută pentru a aduce panouri din lemn, pături și bunuri de bază locuitorilor orașului Selîdove. Situat la aproximativ 25 de kilometri distanță de linia frontului, orașul a fost lovit de patru rachete rusești în timpul nopții.

Ulia Antonivna, locuitoare din Selîdove: În fiecare zi bombardează de un milion de ori. Dumnezeu să-i ajute, Dumnezeu îi va face să plătească pentru asta într-o zi.

Katerina, locuitoare din Selîdove: Două rachete au căzut pe strada noastră. Întreaga stradă a fost distrusă. Casa noastră este parțial deteriorată. Bombardamentele se intensifică, nu am dormit în această noapte. Până la 4 dimineața au fost bombardamente, bombardamente, bombardamente. Obișnuiam să le numărăm, acum sunt mai mult de 30 pe noapte. Nimeni nu mai poate suporta.

Bombardamentele au distrus spitalul local

Bombardamentele au distrus spitalul local și o clădire rezidențială, ucigând 3 persoane și printre care un copil și rănind cel puțin 12. Zi și noapte, salvatorii curăță resturile, așteptându-se să găsească cadavre sub dărâmături. Inna Serikova locuia în partea cea mai puțin afectată a clădirii. Fiica ei era cât pe ce să fie omorâtă.

Inna Serikova, locuitoare din Selîdove: Vă rugăm să intrați. Ferestrele sunt acoperite acum. Fiica mea dormea aici. Toate ferestrele au fost sparte. Și ușa a căzut pe pat, chiar peste ea. Vom pleca pur și simplu, chiar dacă nu avem unde să mergem. Deocamdată, vom închiria un apartament. Sperăm că cel puțin va fi liniște și vom putea reveni aici. Sperăm în fiecare zi că se va termina în curând, nu ştiu, sau totul va fi distrus.

Localnicii nu pot vedea sfârșitul acestui război

Valérie Gauriat, jurnalist Euronews: Salvatorii nu vor face nicio declarație oficială, dar în spatele camerei, mi-au spus că acest tip de scenă este mai mult decât frecvent. Ei intervin de mai multe ori pe lună, iar acest lucru nu este cu siguranță cel mai rău cu care au avut de-a face.

În ceea ce-i privește pe rezidenți, indiferent dacă vor să plece sau să rămână, ei îmi spun că, în orice caz, nu pot vedea sfârșitul acestui război, care nu le-a permis nici o pauză în ultimii doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE