Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emil Cioran, Eugène Ionesco și Panait Istrati, pe prima pagină a publicației Le Figaro Littéraire

Trei scriitori români celebri - Eugène Ionesco, Panait Istrati și Emil Cioran - apar în deschiderea publicației franceze Le Figaro Littéraire, ediția din 22 februarie 2024.

Le Figaro Littéraire: Cioran, Istrati și Ionesco, „românii din Paris”

Emil Cioran. Născut la Rășinari în 1911, supranumit „filosoful disperării”, fie judecând și după întâia sa carte publicată: Pe culmile disperării.

În 1940, la 29 de ani, Cioran părăsea România și se stabilea, pentru totdeauna, la Paris, unde a trăit ca apatrid după ce autoritățile comuniste i-au retras cetățenia română.

Cunoscut mai degrabă Eugène Ionesco, decât Eugen Ionescu. S-a născut în Slatina, cu doi ani mai devreme decât Cioran - în 1909.

Supranumit „părintele teatrului absurdului”, veșnic vrăjit de dramaturgie. Cântăreața cheală / La Cantatrice chauve - poate cea mai cunoscută operă a sa.

A iubit dintotdeauna Franța, unde a trăit cea mai mare parte a vieții și unde a și murit, la 84 de ani, declarând că se simțea ca în „exil” ori de cât ori ajungea în România.

Și Panait Istrati, supranumit „scriitorul vagabond”.

Sau scriitorul cu doar patru clase terminate, care a învățat singur limba franceză din dicționare.

Născut la Brăila, marcat de sărăcie și neajunsuri, a ajuns cunoscut peste hotare – în special în Franța, unde găsești o străduță în Nisa purtându-i numele. Opera lui a fost tradusă în peste 30 de limbi.

A murit în București, „singur și izolat”, scrie historia.ro, la aproape două decenii după ce ar fi avut un gând să își ia viața.

Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, a marcat momentul apariției celor trei scriitori români pe prima pagină a ediției de joi, 22 februarie, a publicației franceze Le Figaro Littéraire. El a scris pe Facebook:

„Surpriză foarte plăcută în această dimineață. Trei români din Paris în deschiderea Le Figaro Litteraire. De ce? Pentru că sunt mereu de actualitate (...)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE