Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate fi îmbunătățit gustul berii cu ajutorul inteligenței artificiale. Tehnica testată de cercetătorii belgieni

Cercetătorii belgieni au antrenat un model de inteligență artificială pentru a prezice dacă oamenilor le place berea blondă, brună sau de tip lambic și cum poate fi îmbunătățită rețeta acestei băuturi, relatează Euronews.com.

O echipă de cercetători a universității KU Leuven susține că inteligența artificială poate fi folosită pentru a prezice dacă o anumită rețetă de bere va fi apreciată de consumatori înainte ca aceștia să o încerce.

Oamenii de știință au cerut unui grup de 16 persoane să deguste 250 de beri din 22 de tipuri diferite, cum ar fi berea de tip lager, blondă și brună (stout). Participanții la studiu au evaluat băuturile în funcție de 50 de atribute, printre care diferite arome de hamei, malț și drojdie, arome secundare și condimente.

Apoi, cercetătorii au analizat 180.000 de recenzii despre același tipuri de bere publicate pe RateBeer, o platformă online, pentru a obține date suplimentare.

De asemenea, a fost analizată și compoziția berilor. Pentru fiecare băutură, oamenii de știință au măsurat 226 de proprietăți chimice diferite, inclusiv concentrația de alcool, pH-ul și cea de zahăr, precum și peste 200 de compuși aromatici.

Cercetătorii au folosit aceste seturi mari de date ”pentru a dezvolta modele predictive care leagă datele chimice de caracteristicile senzoriale”, spun autorii studiului.

Ei și-au publicat concluziile în revista Nature Communications.

Cum poate fi folosită inteligența artificială pentru a fi ”degustător” de bere

Potrivit sursei citate, cercetătorii belgieni au reușit să antreneze un model de inteligență artificială pentru a prezice aroma unei beri și dacă aceasta va fi pe placul publicului pe baza compoziției sale chimice.

Cu ajutorul acestor date, oamenii de știință au reușit să îmbunătățească gustul unei beri belgiene existente pe piață, după ce au adăugat anumite arome prezise de model pentru a-i spori calitatea.

Berea modificată a obținut un scor mai bun decât cea originală în degustările în orb.

”S-a constatat că berile aromate au avut o apreciere generală semnificativ îmbunătățită în rândul juraților cu experiență”, au concluzionat cercetătorii.

Degustătorii au acordat, de asemenea, o notă mai mare unui eșantion îmbunătățit de bere fără alcool.

Prezicerea gustului alimentelor, o provocare

Autorii studiului evidențiază că este în continuare complicată predicția gustului și aprecierea alimentelor pe baza proprietăților chimice. Unul dintre principalele obstacole este reprezentat de numărul mare de substanțe chimice care interacționează și influențează gustul.

”Percepția aromei este extrem de complexă, fiind rezultatul a sute de molecule diferite care interacționează la nivel fizico-chimic și senzorial”, au precizat autorii studiului, conform sursei citate.

De asemenea, cercetătorii notează că gusturile oamenilor sunt condiționate de alți factori, cum ar fi genetica, mediul, cultura și psihologia consumatorului. Acesta este motivul pentru care au folosit seturi de date foarte mari, care pot fi analizate doar de modele de învățare automată.

”Aroma berii este un amestec complex de compuși aromatici. Este imposibil să prezici cât de bună este o bere doar prin măsurarea unuia sau a câtorva compuși. Avem cu adevărat nevoie de puterea computerelor", a declarat Michiel Schreurs, autorul principal al studiului.

”Principalul nostru obiectiv este acum să facem o bere mai bună fără alcool. Folosind modelul nostru, am reușit deja să creăm un cocktail de compuși aromatici naturali care imită gustul și mirosul alcoolului fără riscul de mahmureală", a declarat Kevin Verstrepen, profesor la KU Leuven.

Echipa a precizat că rezultatele studiului ar putea fi extinse la alte produse alimentare, ceea ce ar putea revoluționa modul în care sunt fabricate alimentele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE