Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legendarul Jean-Michel Jarre, primul pasager care a călătorit cu prima mașină zburătoare certificată din lume, KleinVision de la AirCar

Legenda muzicii electronice, Jean-Michel Jarre, a devenit primul pasager care a călătorit cu o mașină zburătoare. Este vorba de un KleinVision, produs de AirCar, în Slovacia și care este considerat "prima mașină zburătoare certificată din lume".

Jean-Michel Jarre, primul pasager care a călătorit cu mașina zburătoare KleinVision de la AirCar

Muzicianul francez, în vârstă de 75 de ani, a stat alături de pilot în timpul zborului care a avut loc pe aeroportul Piestany, din Slovacia.

Jean-Michel Jarre nu este străin de "tehnologia de pionierat", așa că alegerea lui a fost una potrivită, iar el a devenit primul pasager care a decolat cu mașina zburătoare KleinVision.

Jarre este cunoscut pentru concertele sale cu show-uri spectaculoase de lasere, care sunt vizionate de milioane de oameni și a fost un pionier al genurilor muzicale electronice, ambientale și new-age.

"Într-o secundă vorbești cu șoferul, iar în următoarea, ești acolo sus, în aer. O experiență uimitoare", a spus Jean Michel Jarre, potrivit Sky News.

Compania producătoare a semnat recent un acord pentru producerea mașinilor zburătoare în China.

Mașina-avion costă 500.000 de dolari

Vânzările ar putea să înceapă într-un an, iar prețul va porni de la 500 de mii de dolari.

Mașina, concepută în Slovacia, are motor pe combustibil și are nevoie de o pistă pentru decolări și aterizări. În 2021 AirCar-ul slovac a realizat primul zbor interurban.

Vehiculul se transformă, în câteva minute, din mașină sport în avion și, pentru moment, este echipată cu un motor BMW, de 1,6 litri, deși cofondatorul companiei, Anton Zajac, a declarat: "De îndată ce tehnologia se va îmbunătăți, va funcționa pur și simplu cu baterii. Facem legătura între șosea și cer, oferind mașinilor libertatea pe care au simbolizat-o acum 50 de ani".

Pentru a obține această posibilitate de a zbura cu mașina, este nevoie nu doar de un permis de conducere și de un brevet de pilot, ci și de un curs specializat de zbor, de două-trei luni, pentru a putea opera AirCar.

Însă aceasta nu este singura mașină zburătoare existentă. Și în Statele Unite ale Americii a fost autorizată o mașină zburătoare.

În SUA, modelul A al companiei Alef Aeronautics, cu aspect futurist, a devenit prima mașină zburătoare care poate circula pe șosea și care a primit aprobarea pentru zboruri de testare, din partea Administrației Federale a Aviației, în iulie 2022.

Aceasta a avut deja aproape 3.000 de precomenzi și, spre deosebire de AirCar-ul lui KleinVision, este electrică. Este vorba despre un start-up susținut de SpaceX (compania lui Elon Musk), iar mașina poate "să circule pe stradă, să decoleze pe verticală atunci când este nevoie și să zboare deasupra traficului", potrivit site-ului celor de la Alef.

Cu toate acestea, mașina zboară cu viteză mică, în jur de 40 de kilometri pe oră. În plus, aceasta mai are nevoie de aprobarea Guvernului american pentru a fi testată pe drumurile publice.

Conform planului de acțiune "Future of Flight", Guvernul britanic a declarat că se așteaptă ca taxiurile zburătoare electrice să devină o realitate până în 2030: "Nu este vorba de science-fiction. A început deja".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE