Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

POLI BioFest 2024, ziua a doua. Ce este drojdia viitorului, soluția inovatoare în industria alimentară

Poli Biofest, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor și inovațiilor din agricultură sau industria alimentară, a ajuns la ziua a doua. Printre soluţiile inovatoare prezentate la evenimentul organizat în campusul Politehnicii din București se numără şi utilizarea unor sisteme avansate de procesare şi ambalare a alimentelor. Poli Biofest, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor și inovațiilor din agricultură sau industria alimentară, a ajuns la ziua a doua.

POLI BioFest 2024, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor și inovațiilor din agricultură sau industria alimentară

O soluție inovatoare în industria alimentară, prezentă în cadrul evenimentului organizat în campusul Politehnicii din București, este reprezentantă de drojdia viitorului. Deja comercializată în Asia, drojdia cu beta-caroten are rolul de a neutraliza radicalii liberi apăruți în organismul uman din cauza stresului sau alimentației necorespunzătoare. Pe viitor, drojdia ar putea fi folosită ca suplimentar alimentar și introdusă, de exemplu, în cozonac.

Mariana Ferdeș, conferențiar doctor Ingineria Sistemelor Biotehnice: „Acești radicali liberi apar în număr mic în permanență, dar mai ales în situații de stres, alimente proaste, stres fiziologic. Este mult mai puternic decât antioxidantul din cătină și poate fi introdus în tot felul de alimente”.

O tehnologie avansată în materie de protecția mediului și sustenabilitate este oferită de un grup de cinci liceeni clujeni. Ei au creat un senzor inteligent pentru sol, care monitorizează nutrienții, temperatura și umiditatea lui. Obiectivul lor este să aducă pe masa consumatorilor alimente sănătoase și bogate nutritiv.

Alexandra Morar, elevă: „Noi am observat, în ultimii ani, concentrația de vitamine și minerale din plante a scăzut semnificativ. Senzorul este introdus în aplicație cu un cod unic. Utilizatorul selectează ce vrea să planteze în zona acestuia, aplicația va reveni cu recomandări de îngrășământ, de fertilizator”.

Biofest oferă soluții și pentru deșeurile din zona agro-industrială: transformarea tescovinei din struguri sau a gunoiului de grajd în biocombustibili este de-acum posibilă.

Oana Botoran, director companie: „După ce obține vinul, ceea ce rămâne ca deșeu, reprezintă o problemă pentru mediu. Venim cu o soluție, transformarea acestor deșeuri în produse cu valoare adăugată”.

Expoziția utilajelor agricole ne arată și evoluția acestora din 1950 și până în prezent, când prețul unui tractor îl poate depăși pe cel al unui bolid de lux.

Eduard Popescu, jurnalist Euronews: „Cu peste 500 de cai putere și o viteză de până la 60 km/h, acest tractor are și un preț pe măsură: poate ajunge la 500.000 euro”.

Cei care își doresc să ajungă la Poli Biofest o pot face și sâmbătă, în cea de-a treia și ultimă zi a evenimentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE