Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine au fost principalii critici ai lui Vladimir Putin care au murit de-a lungul timpului în condiții suspecte

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și mai insistenți critici ai lui Putin, era deținut într-o închisoare aflată la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare în cadrul unui "regim special".

Moartea lui Navalnîi va genera ecouri în toată lumea și noi critici la adresa regimului de la Kremlin. De-a lungul timpului Vladimir Putin și-a făcut un renume în ceea ce privește lichidare criticilor săi. Iată cine au fost principali critici ai lui Putin care au fost uciși sau au murit în mod misterios în ultimii ani.

Boris Nemțov, 2015

În anii ’90 Boris Nemțov a fost campionul "tinerilor reformatori" din Rusia post-sovietică. El a devenit viceprim-ministru și a fost, pentru o vreme, văzut ca posibil urmaș al lui Boris Elțîn – în cele din urmă Putin avea să îi succeadă lui Elțîn la președinția Rusiei în 2000. Nemțov a devenit treptat un critic vehement al lui Vladimir Putin, organizând demonstrații masive de stradă în semn de protest față de rezultatele alegerilor parlamentare din 2011. Acestea a documentat de asemenea cazurile de corupție din Rusia.

Nemțov a fost arestat de mai multe ori, iar în februarie 2015, la doar câteva ore după ce a îndemnat publicul să i se alăture în cadrul unui marș împotriva implicării militare a Rusiei în Ucraina, Nemțov a fot împușcat de patru ori în spate de către un atacator necunoscut.

Boris Berezovski, 2013

Autointitulat magnat Berezovski a fost unul dintre apropiații lui Elțîn și se crede că a jucat un rol important în ascensiunea lui Putin la putere. Dar Berezovski nu a reușit să-și exercite influența asupra lui Putin. Ca urmare, Berezovski se va autoexila în Marea Britanie, unde a promis că va continua lupta împotriva regimului de la Moscova.

În 2013 Berezovski a fost găsit mort în baia din locuința sa din Marea Britanie, cu un ștreang în jurul gâtului. Biroul medicului legist nu a putut determina cauza morții.

Stanislav Markelov și Anastasia Baburova, 2009

Marcelov a fost un avocat specializat în drepturile omului, cunoscut pentru faptul că a reprezentat civili ceceni în procese privind drepturile omului împotriva armatei ruse. De asemenea, el a reprezentat jurnaliști care au avut probleme juridice după ce au scris articole critice la adresa lui Putin. Markelov a fost împușcat în 2009, în apropiere de Kremlin. Baburova, de asemenea jurnalistă la Novaya Gazeta, a fost împușcată mortal în timp ce încerca să-l ajute. Autoritățile ruse au declarat că un grup neo-nazist se află în spatele crimelor, iar doi membri au fost condamnați pentru aceste crime.

Serghei Magnitski, 2009

Avocatul Serghei Magnitski a murit în noiembrie 2009 în custodia poliției, după ce ar fi fost bătut cu brutalitate. El lucrase pentru omul de afaceri britanic-american William Browder, un alt critic al lui Vladimir Putin, pentru a investiga un caz de fraudă fiscală masivă. Magnitski ar fi fost arestat după ce a descoperit dovezi care sugerau că în spatele fraudei se aflau oficiali ai poliției. În 2012, Magnitski a fost condamnat post-mortem pentru evaziune fiscală, iar Browder a făcut lobby pe lângă guvernul SUA pentru a impune sancțiuni celor care au legătură cu moartea sa. Proiectul de lege privind sancțiunile îi poartă numele.

Natalia Estemirova, 2009

Natalia Estemirova a fost o jurnalistă care a investigat răpirile și crimele din Cecenia. Acolo, forțele de securitate pro-ruse au desfășurat o campanie brutală de reprimare pentru a elimina militanții islamici responsabili de unele dintre cele mai grave atacuri teroriste din țară. La fel ca și colega sa, jurnalista Anna Politkovskaia, Estemirova a relatat despre victimele colaterale. Estemirova a fost răpită în fața casei sale, împușcată de mai multe ori și abandonată în pădurea din apropiere. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.

Anna Politkovskaia, 2006

Anna Politkovskaia a fost un reporter de la Novaya Gazeta, autoare a unei cărți critice la adresa lui Putin - "Rusia lui Putin". Politkovskaia îl acuza pe Putin că a tranformat Rusia într-un stat polițienesc. Ea a scris totodată pe larg despre abuzurile din Cecenia. Politkovskaia a fost împușcată în 2006 într-un lift din clădirea sa.

Putin a negat orice implicare a Kremlinului în uciderea Annei Politkovskaia.

Alexander Litvinenko, 2006

Alexander Litvinenko a fost agent KGB care a murit la trei săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu la un hotel din Londra. O anchetă britanică a constatat că Litvinenko a fost otrăvit de agenții ruși Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, care au acționat cel mai probabi la ordinele lui Putin. Rusia a refuzat să-i extrădeze, iar în 2015 președintele rus i-a acordat lui Lugovoi o medalie pentru "servicii aduse patriei".

După ce a părăsit Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, Litvinenko a devenit un critic vocal al agenției, care era condusă de Putin, și mai târziu a acuzat serviciul de securitate de orchestrarea unei serii de atentate cu bombă în Rusia, în 1999, soldate cu sute de morți.

Serghei Iușenkov, 2003

Fostul colonel de armată Serghei Iușenkov a fost împușcat în fața casei sale din Moscova în 2003. Iușenkov strângea dovezi care, în opinia sa, demonstrau că Putin se afla în spatele unuia dintre atentatele cu bombă din 1999.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE