Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții internaționale după moartea lui Alexei Navalnîi. Roberta Metsola: ”Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea”

Alexei Navalnîi a murit în colonia penală în care era încarcerat, a anunțat penitenciarul, în timp ce echipa politicianului nu a putut confirma, deocamdată, moartea sa. Între timp, lideri politici reacționează pe rețelele sociale la anunțul morții opozantului rus.

Rishi Sunak, premierul britanic, pe platforma X: ”Este o veste teribilă. Fiind cel mai aprig susținător al democrației rusești, Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții sale. Gândurile mele sunt alături de soția sa și de poporul rus, pentru care aceasta este o tragedie uriașă.”

Ministrul britanic de Externe: Putin ar trebui tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar trebui ”tras la răspundere” pentru moartea lui Alexei Navalnîi, precizând că statul rus, sub conducerea lui Putin, a ”fabricat acuzații (...) l-a otrăvit și l-a trimis la o colonie penală din regiunea arctică” a Rusiei.

De asemenea, secretarul american de Stat, Antony Blinken, a afirmat că informațiile referitoare la moartea lui Alexei Navalnîi scot în evidență ”slăbiciunea și putreziciunea din inima" Rusiei lui Vladimir Putin.

”În primul rând, dacă aceste informații sunt corecte, inimile noastre sunt alături de soția și familia sa. Dincolo de asta, moartea sa într-o închisoare rusă, precum și fixația și frica de un singur om nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putreziciunea din inima sistemului pe care l-a construit Putin. Rusia este responsabilă pentru acest lucru.

Vom vorbi cu multe alte țări preocupate de Alexei Navalnîi, mai ales dacă aceste informațiise confirmă”, a menționat Antony Blinken, potrivit The Guardian.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este "profund întristat și deranjat" de informațiile privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

Stoltenberg a declarat: ”Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase privind circumstanțele morții sale.”, potrivit The Guardian.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pe platforma X: ”Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generații. Sunt îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta sa pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt alături de soția și copiii săi.”

Charles Michel, președintele Consiliului European, pe X: ”Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru #libertate nu se termină niciodată.”

Maia Sandu, despre moartea lui Alexei Navalnîi: ”O nouă tragedie care confirmă a câta oară că regimul de la Kremlin se teme de poporul său”

”«Să nu renunțați niciodată» - acesta a fost mesajul lui Navalnîi când a fost întrebat ce-ar spune dacă ar fi arestat sau chiar ucis. Moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare din zona Cercului Polar este o nouă tragedie care confirmă a câta oară că regimul de la Kremlin se teme de poporul său, se teme de democrație. În prezent, Rusia este o țară în care luptătorii pentru libertate nu mai ajung să trăiască în ea.

Un regim care își omoară oamenii ce au altă opinie este opusul a ce vrem noi să construim. Noi vrem ca Moldova să fie o țară în care oamenii au dreptul să gândească, să vorbească și să trăiască fără frică în pace și democrație. Alegerea noastră este să construim un astfel de stat și să devenim parte a Uniunii Europene, unde drepturile omului sunt respectate și fiecare viață contează.

Gândurile noastre se îndreaptă către familia lui Alexei Navalnîi, către toți rușii cu gândire liberă, care știu valoarea democrației și către cei care luptă curajos pentru libertate și drepturile omului în Rusia sau în orice colț al lumii, nevoiți să plece din cauza regimului de la Kremlin. Să nu renunțăm niciodată să luptăm pentru libertate, pentru viață și pentru valorile în care credem”, a scris Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, pe Facebook.

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat pentru Reuters că moartea lui Navalnîi este ”o crimă” și este de părere că decesul a fost provocat de condițiile de detenție.

Stéphane Séjourné, ministrul de Externe al Franței, a declarat pe platforma X: ”Alexei Navalnîi a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune. Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin. Franța transmite condoleanțe familiei și prietenilor săi, precum și poporului rus.”

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia: ”Această moarte este încă o dovadă că viața umană nu are nicio valoare pentru dictatori. Regimul lui Putin, la fel ca și regimul lui Lukașenko, scapă de opozanți prin orice mijloace pentru a se menține la putere. Alexei, la fel ca mulți alți prizonieri politici belaruși, a fost trimis în mod repetat la centrul de pedeapsă. În februarie au făcut-o pentru a 27-a oară. Am văzut cu toții în fotografii cum astfel de condiții de detenție i-au afectat starea de sănătate. De aceea, nu am nicio îndoială că Navalnîi a fost ucis intenționat de regimul Putin.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE