ȘTIRI EXTERNE
Primul proces pentru crime de război în Ucraina: soldat rus, judecat pentru că a ucis un bărbat neînarmat
Azi începe primul proces pentru crime de război în Ucraina. Primul inculpat este un tânăr soldat rus, de 21 de ani, care a ucis cu tiruri de mitralieră un bărbat neînarmat, la doar patru zile după ce Rusia a invadat țara vecină. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pedeapsa cu închisoare pe viață.
Opt state membre UE se angajează să aloce 270 de milioane euro pentru punerea în aplicare a iniţiativei ALMA
Primele state membre şi-au exprimat angajamentul de a pune în aplicare noua iniţiativă ALMA a Comisiei ("Aim, Learn, Master, Achieve") pentru a sprijini tinerii defavorizaţi să îşi găsească locul pe piaţa muncii sau să îşi continue educaţia, a anunţat marţi Comisia Europeană, relatează Agerpres.
Germania va vota împotriva planurilor UE de a include energia nucleară ca investiție ecologică
Germania se va opune planurilor Uniunii Europene de a include energia nucleară ca investiție durabilă în politica sa de „taxonomie” pentru etichetarea investițiilor verzi, a anunțat luni guvernul.
Turcia se opune vehement aderării Finlandei și Suediei la NATO. Ce îl înfurie pe Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat faptul că Ankara se opune intrării Finlandei și Suediei în Alianța Nord-Atlantică și le-a acuzat din nou că nu reușesc să ia măsuri clare împotriva terorismului.
Violul, arma de război a Rusiei. Mărturiile femeilor abuzate de soldații ruși: „Slavă Domnului că nu m-a ucis și am scăpat”
Rușii au ucis mii de civili în războiul din Ucraina. Dar alte sute sau poate mii de femei au suferit traume greu de imaginat după ce au fost agresate de către soldații Moscovei.
Referendum în Elveția cu privire la Netflix, Frontex și donarea de organe
În cadrul unui referendum organizat în Elveția duminică, cetățenii au votat trei propuneri care ar aduce modificări la reglementările actuale privind donarea de organe, finanțarea Frontex și serviciile de streaming.
Forțe pentru operațiuni speciale din Belarus vor fi mobilizate la granița cu Ucraina. Care este miza mișcării tactice
Belarusul a anunțat desfășurarea unor forțe pentru operațiuni speciale la granița cu Ucraina. De asemenea, vor fi mobilizate unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării.
EUROVISION 2022 | Mesajele politice, motiv de controversă și anul acesta
Concursul Eurovision a fost deseori în centrul controverselor din cauza melodiilor cu tentă politică. Ucraina a câștigat concursul lansând și un mesaj în contextul războiului, umanitar spun organizatorii, politic zic numeroase voci care au și cerut descalificarea Ucrainei.
Juriul României, descalificat de la Eurovision 2022. Reacția TVR: „Regulile au fost schimbate în timpul jocului”
O situație fără precedent a avut loc la Eurovision 2022. Procesul de votare a juriului din șase țări a fost afectat din cauza unor tentative de fraudă a votului. Astfel, organizatorii au fost nevoiți să modifice unele voturi.
LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 81. Lupte grele în Donbas. Ucraina lansează o contraofensivă în apropiere de Izium, în estul țării, oraș aflat sub controlul Rusiei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său către națiune că este imposibil de prezis cât va dura războiul
Serghei Lavrov, atac la UE: „Constructiva platformă economică” a devenit „agresivă și beligerantă”
Uniunea Europeană s-a transformat dintr-o „constructivă platformă economică” într-un actor „agresiv și beligerant” pe scena politică internațională, a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.
Charles Michel la Hiroshima: Invazia rusă în Ucraina şi testul de rachetă al Coreei de Nord, o ameninţare la adresa securităţii globale
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită în oraşul japonez Hiroshima, primul din istorie care a fost atacat cu bombă nucleară, a declarat vineri că invazia rusă în Ucraina şi recentul test de rachetă al Coreei de Nord constituie o ameninţare la adresa securităţii globale.
Flota rusă din Marea Baltică a început să facă manevre tactice. Care este miza
Flota rusă din Marea Baltică a început sa facă manevre navale chiar în ziua în care Finlanda şi-a anunţat decizia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică. Motivul: rușii vor să analizeze capacităţile NATO în această regiune.