Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washington Post: Agențiile de informații americane au aflat la mijlocul lunii iunie că Prigojin plănuia o acțiune armată în Rusia

Serviciile americane de spionaj au obținut informații la jumătatea lunii iunie care indicau că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia o acțiune armată împotriva Ministerului rus al Apărării – la adresa căruia lansase de mult timp acuzații grave - și au informat de urgență Casa Albă și alte agenții guvernamentale pentru a nu fi luate prin surprindere, potrivit The Washington Post.

Natura exactă și calendarul planurilor lui Prigozhin nu au fost clare decât cu puțin timp înainte de începutul rebeliunii armate. Potrivit oficialilor americani "au existat suficiente semnale pentru a putea spune...că se pregătește ceva".

Instabilitatea care ar putea rezulta în urma unui "război civil" a reprezentat principala preocupare, au declarat oficialii. În afară de Casa Albă, în ultimele două săptămâni, înalți oficiali de la Pentagon, Departamentul de Stat și din Congres au fost informați cu privire la aceste informații, au mai declarat oficialii.

Factori care l-au determinat pe Prigojin să acționeze

Un factor cheie care a stat la baza deciziei lui Prigojin de a acționa în felul acesta a fost un ordin al Ministerului rus al Apărării din 10 iunie, conform căruia toate detașamentele de voluntari vor trebui să semneze contracte cu guvernul. Deși ordinul nu menționa numele Grupului Wagner, implicația era clară: o posibilă preluare a trupelor de mercenari ale lui Prigojin de către Ministerul Apărării din Rusia.

Oficialii militari ucraineni îl urmăreau, de asemenea, pe Prigojin după anunțul din 10 iunie și credeau din ce în ce mai mult că acesta și-ar putea mobiliza forțele împotriva Moscovei, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. Prigojin a protestat public față de ordinul Ministerului Apărării, iar oficialii ucraineni au luat în serios posibilitatea ca acesta să se deplaseze împotriva pozițiilor rusești.

Singura necunoscută era legată de momentul în care Prigojin ar putea acționa.

Dar momentul unei mișcări nu era clar, a declarat oficialul ucrainean, adăugând că nu știa că SUA ar fi împărtășit cu Kievul informațiile sale privind un posibil marș al lui Prigojin și al forțelor sale.

În Ucraina, luptătorii lui Wagner au reușit să se impună în bătălia lungă și sângeroasă pentru orașul Bahmut, plătind un cost enorm - 20.000 de morți. Pe tot parcursul luptelor, Prigojin s-a plâns că Ministerul rus al Apărării nu îi dădea echipamentul și proviziile de care avea nevoie pentru a lupta. El a amenințat că își va retrage cu totul forțele.

Scurgerile de informații arătau că liderii ruși de rang înalt nu priveau cu ochi buni atacurile retorice ale lui Prigojin, pe care le considerau atât credibile, cât și subminatoare pentru autoritatea lor.

Lipsa de reacție a lui Putin

Agențiile de informații americane cred că și Putin a fost informat că Prigojin plănuia ceva. Și, deși nu este clar când anume i s-a spus, a fost "cu siguranță cu mai mult de 24 de ore în urmă", potrivit oficialilor americani.

Rămâne neclar de ce Putin nu a luat măsuri pentru a preveni o rebeliune armată. Lipsa de reacție a lui Putin reflectă o lipsă de coordonare la nivel înalt în guvernul rus și probabil rivalități interne, presupun oficialii americani.

Prigojin s-a confruntat cu puțină rezistență atunci când forțele sale au mărșăluit în orașul Rostov pe Don și au preluat controlul cartierului general al Districtului Militar Sudic de acolo, au notat oficiali occidentali și americani din serviciile de informații, considerând că acest lucru indică faptul că se bucură de un anumit nivel de sprijin în rândul forțelor militare ruse, precum și al serviciilor de securitate ale Rusiei.

Analiștii de peste Ocean urmăresc cum va evolua situația în perioada următoare. Putin va fi cu siguranță perceput ca fiind slăbit. Imagini cu forețele militare Wagner deplasându-se pe autostrada M4 spre Moscova au apărut pe rețelele de socializare, iar Putin a spus public că a avut loc o "insurecție armată", acuzând o trădare.

Membrii elitei rusești vor pune la îndoială conducerea sa, întrebându-se cum a putut lăsa să se întâmple acest lucru și de ce nu l-a oprit mai devreme, cred oficialii americani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE