Președintele Volodimir Zelenski a transmis în mesajul său de Crăciun că ”răul va fi învins”, în condițiile în care milioane de ucraineni trăiesc sărbătorile în vremuri de război, de aproape doi ani, din cauza invaziei ruse. Pentru prima oară din 1917, Ucraina sărbătorește Nașterea Domnului pe 25 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie.
Zelenski a amintit că de aproape doi ani, Ucraina sărbătorește ”Crăciunul în vremuri de război total. Un Crăciun cu o altă stare, context și atmosferă”.
"Răul va fi învins", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul adresat ucrainenilor în ajunul Crăciunului.
Creștin ortodocșii din Ucraina sărbătoresc prima oară Crăciunul pe 25 decembrie.
”Astăzi, toți ucrainenii sunt împreună. Cu toții sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o țară unită. Și astăzi rugăciunea noastră va fi mai puternică decât oricând... Și va răsuna astăzi fără o diferență de fus orar de două săptămâni. Rezonează împreună cu Europa și cu lumea”, a mai spus liderul ucrainean.
Rusia a bombardat Ucraina chiar și de Crăciun
Rusia a lansat 31 de drone şi două rachete spre Ucraina în noaptea de duminică spre luni. Bombardamentele au avut loc în principal în sudul ţării. Forţele aeriene ucrainene au reuşit să distrugă 28 de drone şi ambele rachete, a anunţat luni Armata ucraineană,
”Ca rezultat al luptelor aeriene, Forţele aeriene ucrainene şi forţele de apărare au distrus 28 de drone Shahed în regiunile Odesa, Herson, Mikolaiv, Doneţk, Kirovograd şi Hmelnîţki", au anunţat forţele aeriene ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.
Dronele au fost lansate din peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în anul 2014.
Oficialii ucraineni spun că nu au fost înregistrate pagube sau victime de autorităţile civile şi militare.
De asemenea, Armata ucraineană a mai precizat că două avioane militare ruseşti au fost doborâte în apropierea de Mariupol, oraș ocupat de Rusia în sudul Ucrainei, şi în apropierea oraşului Doneţk din estul Ucrainei.
În schimb, oficiali ai armatei ruse şi ucrainene au anunţat doborârea unor aparate aeriene duşmane în diferite zone ale frontului de 1.000 km.
Rusia susține că are un avantaj față de Occident în cursa pentru înarmare
Rusia are un avantaj faţă de Occident în ceea ce privește producţia de arme şi vrea să menţină un ritm ridicat de creştere în acest sens. Anunțul a fost făcut luni de vicepremierul rus Denis Manturov, în contextul în care atât Occidentul cât şi Rusia şi-au intensificat producţia de arme pentru războiul din Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022, ceea ce a dus la declanșarea celui mai mare conflict militar din Europa de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.
Ucraina şi aliații săi occidentali au intensificat producţia de arme, pentru a încerca să învingă forțele ruse pe câmpul de luptă. De cealaltă parte, Rusia şi-a mărit şi ea producţia, însă susţine că Occidentul este cel vinovat pentru războiul despre care Moscova susţine că datează din 2014.
"Nu vreau să mă laud, dar pot să spun că am început să creştem şi am intensificat ritmul producţiei mai devreme decât ţările occidentale", a declarat Denis Manturov, vicepremierul care supervizează producţia de arme, pentru agenţia de ştiri RIA.
"O altă întrebare este cât de mult va dura cursa", a spus Manturov, adăugând că planul de înarmare pentru 2025-2034 urmează a fi aprobat anul următor.
Preşedintele Vladimir Putin şi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, au declarat că producţia de artilerie, drone, tancuri şi vehicule blindate au crescut semnificativ.
Potrivit surrsei citate, unii foşti lideri occidentali au vorbit despre un nou Război rece între Rusia şi China de o parte şi SUA şi aliaţii lor de cealaltă parte, deşi economiei ruse de 2.000 de miliarde de dolari i-ar veni greu să se opună întregii puteri a Occidentului pentru multă vreme.