Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viena, cel mai locuibil oraș din lume în 2024. Iată care sunt orașele europene care au intrat în top 10

Pentru al treilea an consecutiv, capitala austriacă a fost încoronată drept cel mai locuibil oraș din lume dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale al The Economist.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe curată, dar, având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fi scris cartea despre cum să trăiești bine.

O mare parte din lista acestui an rămâne în mare parte neschimbată față de 2023, cu mici excepții pentru unul sau două orașe, care fie au urcat mai sus în clasament, fie au coborât.

O schimbare notabilă este dominația orașelor vest-europene în special, care ocupă ambele primele trei locuri și au patru locuri în total în fruntea clasamentului.

Cum sunt stabilite clasamentele?

Scorurile sunt determinate de un set de repere. Clasamentul general al fiecărui oraș este finalizat prin calcularea unei medii de 100 de puncte în cinci categorii diferite: stabilitate, cultură și mediu, educație, asistență medicală și infrastructură.

În cele cinci categorii generale se regăsesc 30 de puncte de date și analize care contribuie la fundamentarea scorului din fiecare categorie.

De exemplu, la capitolul stabilitate, sunt luate în considerare amenințarea teroristă, incidențele tulburărilor civile și nivelurile de criminalitate. În ceea ce privește asistența medicală și educația, sunt analizate calitatea și disponibilitatea serviciilor. Pentru categoria infrastructură, sunt evaluate transportul public, drumurile, legăturile de transport, locuințele și utilitățile.

În acest an, scorul mediu a crescut la 76,1 din 100, datorită îmbunătățirilor înregistrate în domenii precum educația și asistența medicală. Cu toate acestea, stabilitatea a fost singura categorie notabilă în care scorurile au scăzut.

Europa de Est ajunge din urmă Vestul

La fel ca Viena în clasamentul The Economist, Europa de Vest rămâne, de asemenea, cea mai locuibilă regiune din lume, ocupând primul loc în patru categorii din cinci.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100.

Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute pentru învățământul superior și asistența medicală.

Printre cele mai mari evoluții în clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe locul 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, situându-se pe poziția 94.

În ceea ce privește cele mai slabe rezultate, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublin a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri, până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase poziții, ajungând pe locul 27, în același timp cu Hamburg, care a coborât cinci poziții.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.

Așadar, cine a ocupat primele 10 locuri?

10. Auckland, New Zealand

9. Osaka, Japan

8. Vancouver, Canada

7.Sydney, Australia

6.Geneva, Switzerland

5. Calgary, Canada

4. Melbourne, Australia

3. Zurich, Switzerland

2. Copenhagen, Denmark

1. Vienna, Austria

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE