Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Deputaţii şi senatorii au depus jurământul de credinţă în Parlament

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit, sâmbătă, pentru prezentarea şi adoptarea raportului Comisiei de validare a mandatelor în noua legislatură şi depunerea jurământului de către deputaţii validaţi.

Deputaţii şi senatorii depun jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor, într-o şedinţă solemnă care a debutat cu intonarea Imnului naţional.

Depunerea jurământului se face individual, de fiecare deputat în parte, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este considerată legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

21/12/2024 , 15:13

Incidente controversate la depunerea jurământului în Parlament

Nu a fost singurul incident de la depunerea jurământului noilor parlamentari. Deputatul AUR, Mugur Mihăescu și-a început jurământul cu un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis. Iar Gigi Becali și-a subliniat credința pe care o are față de Sfânta Treime.

Mugur Mihăescu, deputat ales în circumscripția electorală Olt din partea AUR, a folosit momentul jurământului pentru a lansa un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis.

„Eu Mihăescu Mugur, deputat ales în circumscripția electorală numărul 30 Olt jur credință patriei mele în România. Raus Klaus, (Valea Klaus, n.red)”, a declarat Mugur Mihăiescu.

Gigi Becali, deputat din partea partidului AUR în București, și-a transformat jurământul într-o pledoarie religioasă. El a invocat credința sa în Sfânta Treime și a criticat conducerea actuală.

„Eu Becali George, deputat ales în circumscripția electorală numărul 42 București jur credință, patrie ML România jur să respect constituția și legile țării. Așa să-mi ajute Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeul Duhul Sfânt, Treimea Sfântă și nedespărțită pentru că asta este Dumnezeul nostru al ortodocșilor români Dumnezeu și Treimea Nedespărțită, Dumnezeul lui Avram, a lui Isac și a lui Iacob, care este Dumnezeul nostru și să ne ajute Dumnezeu și cer ca anul ăsta să ne scape de un conducător tiran care nu este al nostru și care are un alt Dumnezeu decât Dumnezeul lui Avram, a lui Isac și a lui Iacob adică Treimea, are un Dumnezeu al demonilor”, a precizat Gigi Becali.

21/12/2024 , 13:18

Tensiuni la depunerea jurământului în Senat de către parlamentarii UDMR

Senatorii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) care și-au depus deja jurământul în fața plenului vor trebui să recite textul din nou, după ce au primit o versiune greșită a jurământului, care nu conținea fraza „Jur credință patriei mele România”.

Senatorii UDMR au primit un text incomplet de la secretariatul Senatului, iar acest lucru a dus la necesitatea recitării din nou a jurământului. Deși nu este o eroare din partea senatorilor, este ciudat cum doar reprezentanții UDMR au primit acest text greșit, în timp ce ceilalți senatori prezenți au depus jurământul conform textului corect.

Textul corect al jurământului pe care toți parlamentarii trebuie să-l rostească include următoarele fraze:

„Jur credință patriei mele România.

Jur să respect Constituția și legile țării.

Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.

Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor.”

În plus, legea prevede și formula: „Așa să mă ajute Dumnezeu”, care face parte din procesul solemn al depunerii jurământului.

Senatorul Cseke Attila şi-a încheiat jurământul în limba maghiară, moment în care mai mulţi parlamentari au vociferat, spunând că nu acesta este textul standard. Printre ei s-a numărat şi europarlamentarul Diana Şoşoacă, prezentă în plen.

„Nu a menţionat 'Jur credinţă patriei mele, România' ", a spus Şoşoacă.

Jurământul a fost întrerupt pentru câteva minute. „E o greşeală de text, se modifică textul", a spus preşedintele şedinţei, Ioan Stan.

El a făcut apel la calm şi a anunţat că „toţi senatorii UDMR depun din nou jurământul", fiind aplaudat de o parte dintre parlamentari.

Validarea mandatelor

Pentru ca mandatele senatorilor UDMR să fie valide conform legislației, aceștia vor trebui să recite jurământul din nou, în fața plenului Senatului, respectând întregul proces de învestire. Fără acest pas, nu se poate oficializa validarea mandatelor lor.

Aceasta este o procedură obișnuită, dar, în acest caz, situația a fost agravată de eroarea din partea secretariatului Senatului, care a transmis un text greșit doar către senatorii UDMR.

„Şi să consemnăm pentru procesul verbal (...) că acesta este jurământul valid şi să ajungă şi în arhivele Senatului acest document. Şi cred că nu este de ajuns de aspru, cum a folosit expresia domnul secretar general, ci e nevoie de măsuri foarte clare. Nu este normal ca în cea mai importantă instituţie a statului să se întâmple astfel de erori", a spus senatorul UDMR Antal Istvan Lorand la depunerea jurământului.

Senatorul USR Irineu Darău a făcut apel la parlamentarii prezenţi. "Respectul faţă de jurământ se arată şi în sală, faţă de toată lumea, indiferent de partid", a spus el.

Componența Camerei Deputaților

  • Partidul Social Democrat (PSD) – 86 de mandate
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 63 de mandate
  • Partidul Național Liberal (PNL) – 49 de mandate
  • Uniunea Salvați România (USR) – 40 de mandate
  • Partidul S.O.S. România – 28 de mandate
  • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – 22 de mandate
  • Partidul Oamenilor Tineri (POT) – 24 de mandate
  • Grupul minorităților naționale – 19 deputați

Comisiile de validare, constituite vineri în cele două Camere, vor prezenta rapoartele de validare, urmând dezbateri şi vot. Validarea se face cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi.

Mandatele tuturor senatorilor şi deputaţilor au fost validate de cele două comisii.

Deputaţii şi senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi sau a trei pătrimi din cele ale senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.

Pe ordinea de zi se află şi prezentarea denumirii, componenţei şi conducerii grupurilor parlamentare.

Potrivit regulamentului, după constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi Senatului ar urma alcătuirea comisiilor parlamentare, potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere, precum şi alegerea preşedinţilor celor două foruri legislative şi a celorlalţi membri ai Birourilor permanente - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii.

În urma scrutinului din 1 decembrie, au fost aleşi în total 465 de parlamentari - 331 de deputaţi şi 134 de senatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE