România ar putea deveni prima țară europeană care cumpără sistemul de apărare antibalistică Iron Dome, considerat unul dintre cele mai performante din lume. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat pentru Euronews că a discutat despre o posibilă negociere cu omologul israelian despre această achiziție, însă procesul este unul complex.
Obligat să găsească soluții pentru înzestrarea militară optimă, Vasile Dîncu a precizat că protecția antibalistică este esențială, motiv pentru care oficialul a efectuat vizite în Israel și Coreea de Sud, state în care se produc elemente de înzestrare de vârf la nivel tehnologic, cu care a semnat acorduri și scrisori de intenție.
Este necesar acordul SUA
În ceea ce privește Iron Dome, Vasile Dîncu arată că a discutat cu omologul din Israel despre o psoibilă negociere, în vederea achiziționării sistemului. Procesul este complex, deoarece este necesar acordul SUA, având în vedere că sistemul este dezvoltat de un deceniu în parteneriat cu Washington.
Deși a fost conceput de Ministerul israelian al Apărării în colaborare cu contractanți militari, sistemul a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Dacă Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, Congresul american a alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare.
Un sistem utilizat în conflictul cu teroriștii palestinieni
Sistemul Iron Dome a intrat în 2011 în arsenalul defensiv al Israelului și și-a dovedit eficiența în luptă în Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă aproape 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari.
Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață din rațiuni de securitate, în condițiile în care a vândut doar două bucăți Armatei SUA contra sumei de 373 de milioane de dolari. De altfel, americanii nu s-ar arăta interesați să cumpere mai multe astfel de sisteme de defensive.