De Valentine's Day, dincolo de inimioare și declarații de dragoste, realitatea zilelor noastre este că avem tot mai mulți oameni singuratici.
Cel puțin un european din zece este singur, arată datele unui studiu al Comisiei Europene. Situația s-a înrăutățit în pandemie, când a crescut și numărul divorțurilor.
În România, în jur de 14-16% dintre oameni au spus că se simt singuri în cea mai mare parte a timpului. Avem, așadar, printre cel mai mare procent de singuratici din Europa.
Vedem însă că sentimentul de singurătate este cel mai răspândit în Irlanda, unde în jur de 20% dintre cei care au răspuns unui sondaj făcut de Comisia Europeană, au spus că sunt singuri.
Urmează Bulgaria, Grecia, Cipru, Letonia și Luxemburg, cu un procent de 16-17% de persoane singuratice.
La polul opus, cele mai puține persoane singure sunt în Spania, Olanda, Cehia, Austria, Slovenia și Croația, unde doar 10% dintre locuitori suferă de singurătate.
Statisticile arată că tinerii sunt cei mai afectați de sigurătate, iar tehnologia, dar și rețelele de socializare, au contribuit la acest lucru. În plus, numărul persoanelor singuratice a crescut după pandemia de Covid, care ne-a ținut izolați în case.
Tot atunci, a crescut și rata divorțurilor în multe țări, inclusiv în România. De exemplu, în perioada 2020, 2021 a fost înregistrat un divorț la aproape 3,5 căsătorii. Situația s-a mai îmbunătățit din acest punct de vedere în 2022, când am avut un divorț la 5 căsătorii, arată cifrele Institutului Național de Statistică.
Totuși, dacă ne comparăm cu alții, vedem că rata de divorț la noi este sub media Uniunii Europene, de 1,7 divorțuri la mia de locuitori. La noi, rata este de 1,4.
Cele mai puține divorțuri sunt în Malta, Macedonia de Nord și Muntenegru, iar cele mai multe în: Lituania, unde sunt aproape 3 divorțuri la mia de locuitori. Urmează Letonia, Suedia și Danemarca.