Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri, la Munchen, că „o Ucraină eșuată ar slăbi Europa, dar ar slăbi și SUA”.
Von der Leyen a susținut că, în caz contrar, ar fi o amenințare la adresa intereselor comune ale SUA și UE și a adăugat că numai prin colaborarea cu Washingtonul, Ucraina poate obține o pace durabilă.
„Președintele Putin spune că este dispus să se întâlnească, dar în ce condiții? Depinde de el să demonstreze că interesul său nu este să prelungească acest război. Depinde de el să demonstreze că a renunțat la ambiția sa de a distruge Ucraina”, a declarat președintele Comisiei.
„Ucraina are nevoie de pace prin forță”, a susținut ea.
Declarația președintei Comisiei Europene vine în contextul recentelor discuții avute de președintele american Donald Trump, întâi cu Vladimir Putin, apoi cu Volodimir Zelenski, legate de un acord de pace. Miniștrii de externe europeni au atras deja atenția că viitorul Ucrainei trebuie să implice atât Europa, cât și Kievul.
Conferința de la Munchen. America lui Trump și Rusia lui Putin schimbă lumea
Contextul în care se desfășoară Conferința de la Munchen este unul sensibil. Europa se confruntă cu o „furtună perfectă”: ordinea globală pare că se schimbă rapid sub privirile noastre, iar viziunea strategică de lungă durată a UE asupra lumii trebuie, la rândul ei, ajustată.
La conferință vor avea loc întâlniri istorice între actori-cheie - președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, noul vicepreședinte al administrației americane, JD Vance, secretarul de stat Marco Rubio și emisarul american Keith Kellogg. Aceste discuții sunt pregătite să modeleze viitorul securității Europei și rolul acesteia pe scena globală.
Conferința vine în contextul negocierilor de pace din Ucraina, propuse de Trump în Arabia Saudită. Soarta războiului este incertă, dar implicațiile sunt enorme.