Guvernul Suediei ar trebui să „acționeze diferit” dacă dorește să obțină sprijinul Turciei pentru candidatura sa la NATO, a declarat zilele trecute ministrul de externe ungar, adăugând că arderea Coranului, în cadrul unui protest recent organizat în fața ambasadei Turciei din Stockholm, reprezintă un gest „inacceptabil”.
Suedia încearcă să obțină aprobarea Turciei pentru aderarea la NATO
Peter Szijjarto a făcut această remarcă în cadrul unei conferințe de presă după discuțiile cu omologul său turc în capitala Ungariei, Budapesta. Ambii diplomați au abordat protestul anti-turc din 21 ianuarie, care a sporit tensiunile dintre Ankara și Stockholm, în condițiile în care Suedia încearcă să obțină aprobarea Turciei pentru a adera la alianța militară NATO.
„În calitate de creștin și de catolic, trebuie să spun că arderea unei cărți sfinte a unei alte religii este un act inacceptabil”, a declarat Szijjarto. Acesta a criticat totodată o declarație a premierului suedez potrivit căreia, deși arderea Coranului a fost nepotrivită și „profund lipsită de respect”, aceasta se încadrează sub protecția libertății de exprimare din Suedia.
„Să afirmi că arderea unei cărți sacre face parte din libertatea de exprimare este pur și simplu o prostie”, a declarat Szijjarto, adăugând că „Suedia ar trebui să acționeze diferit” dacă vrea să obțină sprijinul Ankarei.
Ungaria și Turcia nu au aprobat extinderea Alianței Nord-Atlantice
Întâlnirea de la Budapesta a avut loc în contextul în care Turcia și Ungaria rămân singurele două țări membre NATO care nu au aprobat cererile Suediei și Finlandei de a se alătura alianței militare.
Pentru extinderea NATO este nevoie de unanimitatea tuturor statelor membre.
Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că Turcia împărtășește dorința Ungariei de extindere a NATO, dar că acum „ne este imposibil să confirmăm aderarea (Suediei)” la alianță. El a calificat protestul privind arderea Coranului drept „o provocare care nu ne va duce nicăieri, ci doar la haos”.