Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria pune condiții Ucrainei pentru a accepta deschiderea negocierilor la UE. Dosarul pentru care insistă Guvernul Orban

Ungaria a reiterat vineri că Ucraina trebuie să restabilească drepturile minorității maghiare, în așa fel încât să obțină acordul pentru deschiderea negocierilor Kievului de aderare la UE, au precizat surse europene citate de agenția EFE, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, a mai cerut Ucrainei să mențină ”relații bune” cu statele vecine. De asemenea, vrea ca Uniunea Europeană să revizuiască relațiile comerciale cu Ucraina, în mod special reglementarea privind importul de produse agricole ucrainene, cu acces liberalizat pe piața europeană.

Reacția Ungariei vine în contextul în care Comisia Europeană a recomandat lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, motivând că aceste state îndeplinesc condițiile. De asemenea, oficialii de la Bruxelles consideră că Ucraina și-a revizuit ”legile relevante” privind minoritățile naționale, în așa fel încât acestea să poată beneficia de educație în limba lor maternă.

În prezent, cele 27 de state membre discută asupra cadrelor de negociere cu cele două ţări. Surse europene dau asigurări că ”practic toate ţările membre” sunt de acord cu rapoartele Comisiei asupra progreselor făcute de Ucraina şi Republica Moldova şi sprijină deschiderea negocierilor de aderare la sfârşitul lunii iunie, înainte ca Ungaria să preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE