Un pod care leagă mai multe localități de municipiul Iași are trotuarul prăbușit de mai bine de trei ani. Atunci, autoritățile au anunțat măsuri urgente, dar tot ce s-a făcut a fost montarea unei balustrade. Direcția de Drumuri spune că reabilitarea podului este o prioritate și speră ca în toamnă să înceapă lucrările. Între timp, oamenii spun că se simt în pericol.
La 14 kilometri de municipiul Iași, la intrare în comuna Dumești pe acel pod locuitorii comunei trebuie să treacă, pentru a ajunge acasă sau în orașul Iași. În urmă cu trei ani, nimic nu părea să prevestească cedarea uneia dintre părțile pietonale ale podului.
„A fost ceva ce s-a întâmplat, ce a fost mascat. El, cumva, datorită greutății acelor dale, la un moment dat a cedat. Structura de fier beton care susținea dala de structura podului efectivă, în timp s-a erodat și, la un moment dat, a cedat, din cauza greutății”, a spus Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești, județul Iași.
„Până acum trei ani, pe aici mergeau oamenii. Partea pietonală s-a prăbușit în râul Bahlui, iar la o săptămână distanță s-a montat această balustradă. De atunci nu s-a mai făcut nimic. Nici cealaltă parte pietonală nu arată mai bine, este în spatele meu și, pe lângă buruienile care au crescut, sunt și găuri”, transmite Carmen Ciocan, jurnalist Euronews România.
Locuitorii comunei Dumești spun că se simt în pericol
„Pot să vă spun că este un pericol, în primul rând pentru pietoni și, în al doilea rând, pentru șoferi. Cu siguranță o să cedeze, dar o să aștepte să cedeze și după vor lua măsuri”, spune un localnic.
„Cred că așa va rămâne podul mult timp. De aici nu s-a auzit, a venit cineva, a trecut pe la bar și a zis că a căzut și ne-am dus și am făcut poze. Și, bineînțeles, le-am pus pe Facebook, lumea a reacționat și atât. O să se întâmple ca la Luțca”, spune o altă localnică.
Direcția Județeană de Drumuri spune că podul nu reprezintă un pericol și că e reabilitarea lui e pe lista de priorități.
„În momentul de față, pentru podul de la Dumești, avem o expertiză tehnică finalizată și, inclusiv, documentația de avizare a lucrării de intervenție. Suntem în faza obținerii ultimelor avize, în special cel de la Apele Române, să obținem autorizația de construcție și să putem interveni asupra lui”, spune Ciprian Ciucan, directorul Direcției Drumuri Județene Iași.
Podul a fost construit în urmă cu aproape 50 de ani și de atunci nu s-a intervenit niciodată asupra lui.