Șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, a declarat că vrea să îi dea în judecată pe constructorii podului prăbușit, de la Luțca. Ionel Arsene a confirmat informația avansată de prefectul Adrian Niță, conform căreia acesta nu avea recepția făcută și era în perioada de testare.
"Consiliul Județean Neamț este beneficiarul obiectivului. Podul a fost supus unui proces de reabilitare prin PNDL. Au fost făcute probe până la recepție, dar podul nu a fost recepționat încă. Este încă la constructor", a declarat șeful CJ Neamț Ionel Arsene, pentru Euronews România.
Pe de altă parte, șeful CJ postat el însuși despre redarea podului circulației, în noiembrie 2021.
Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!
Primarul comunei Sagna a povestit că nu a participat la "recepție" . Reacția șefului CJ: fiind un obiectiv al Consiliului, un drum județean, primarul nu avea de ce să fie prezent. (la redeschiderea podului, în noiembrie 2021 - n.red.)
"CJ Neamț nu a făcut recepție. S-au făcut probe așa cum am spus pe structura de rezistență. Trebuie să urmeze o anchetă să vedem ce s-a întâmplat acolo, dacă constructorul, proiectantul, cei care au dat solutia tehnică (au acționat în conformitate - n.red), a mai spus Arsene.
Podul, testat cu un convoi de peste 340 de tone
Președintele CJ Neamț susține că structura a fost testată intens.
"Au fost făcute teste cu un convoi de camioane de peste 340 de tone, a fost podul umplut cu camioane bară la bară, nu îmi explic ce s-a putut întâmpla acolo. Podul era încă în administrarea constructorului, nu era recepționat de CJ, se făceau teste pe el, continuau testele pe el. Ceea ce s-a întâmplat astăzi e de neînchipuit. Mașinile au circulat fără recepție. Se făceau probe. Podul în acte apare ca fiind la constructor. Proiectantul, experții care au întocmit expertiză, toți au garantat pentru acest pod. CJ Neamț se va îndrepta împotriva celor care se fac vinovați de situație, în urma unei anchete. CJ Neamț trebuie sa își recupereze prejudiciile", a declarat Ionel Arsene. Care nu a precizat însă nimic despre despăgubirea celor implicați în accidentul de joi.
În contrapartidă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a precizat pe Facebook că "din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor".
"Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin #PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care #MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei)", mai arată sursa citată.
Finalizarea lucrărilor - iulie 2022
De asemenea, durata de execuție a lucrărilor înaintată de MDLP este de 24 de luni - începând cu data de 23.07.2020 -, iar termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.
Podul peste râul Siret, care leagă localitățile Luțca și Sagna, reabilitat și folosit încă din toamna anului trecut s-a prăbușit. Un autocamion și o autoutilitară îl traversau exact în acel moment.
Un bărbat – șoferul autocamionului, în vârsta de 51 de ani – a fost rănit și ajutat să iasă de câțiva martori la accident. Potrivit ISU, este în stare stabilă și va primi îngrijiri la spitalul din Roman. Podul cu o lungime de 216 metri și vechi de câteva decenii a fost reabilitat prin intermediul programului PNDL 2. Acesta era folosit din noiembrie 2021.
UPDATE 18.58 Bărbatul din Roman, de 51 de ani, rănit în urma accidentului, a suferit multiple traumatisme, însă este stabil, este conștient și se află sub supraveghere medicală
"În urma accidentului rutier, a fost transportat la Centrul Primiri Urgențe un bărbat de 51 de ani din Roman, policontuzionat prin accident rutier, cu traumatism cranio-cerebral și pierderea cunoștinței, traumatism cranio-facial, traumatism al coloanei, traumatism toraco-abdominal. Acesta este stabil hemodinamic și se află sub supraveghere medicală", a declarat Andreaa Trifan, purtătorul de cuvânt al CPU Roman.
UPDATE 19.12 Două dosare penale au fost deschise
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalității de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.
De asemenea, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.