Aderarea Ucrainei la NATO rămâne unul dintre cele mai importante subiecte de discuție din ultimele luni, la nivelul alianței. În acest context, la summitul de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie, vor fi abordate modalitățile de a oferi Ucrainei garanții de securitate după încheierea războiului provocat de Rusia.
Între timp, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Evghen Perebinis, a făcut o declarație în care susține că țara sa ar trebui primită în NATO cât mai repede, cu toate că ar încălca acea "linie roșie" impusă de Rusia.
"Summitul de la Vilnius poate fi considerat unul de succes dacă aliații fac un pas decisiv de la acele formulări vagi privind aderarea Ucrainei la NATO, la un algoritm clar care arată cum și când se va întâmpla așa ceva. În esență, Ucraina este deja membră NATO și apără eficient flancul estic. Pentru a recunoaște, în cele din urmă, această realitate, trebuie să renunțăm la miturile pe care Rusia le-a răspândit, de ani de zile, printre membrii NATO, explicând că apartenența Ucrainei la NATO ar însemna încălcarea celei mai groase dintre liniile roșii. Acest aspect ne va permite să depășim șantajul rusesc", a precizat Evghen Perebinis, citat de Newsweek.
Evghen Perebinis crede că NATO nu ar trebui să-și facă griji de acea "linie roșie" impusă de Rusia
Declarațiile lui Perebinis vin în contextul unui document semnat de peste 70 de grupuri civile din Ucraina, inclusiv de think-tank-uri, trusturi media și organizații ale drepturilor omului, care îndeamnă NATO să accepte ca Ucraina să adere la blocul comunitar.
În acea scrisoare, care a fost publicată pe 26 iunie, se subliniază că "această invitație nu implică o alăturare imediată (n.r.: a Ucrainei la NATO)" și se face referire la faptul că Finlanda a avut nevoie de aproape un an pentru a fi membru NATO, devenind cea mai rapidă aderare la blocul comunitar.
În apelul făcut în acea scrisoare se menționează că NATO nu ar trebui să se îngrijoreze privind acele linii roșii impuse de ruși: "Nu există motive de teamă a unei eventuale escaladări, pentru că însuși Putin se teme de asta, știind că armata rusă nu are nicio șansă într-o confruntare militară cu NATO".
Summitul NATO va avea loc în capitala Lituaniei, la Vilnius, în perioada 11-12 iulie. Secretarul general Jens Stoltenberg a precizat că unul dintre subiectele abordate va fi acela al garanțiilor de securitate pe care Ucraina ar trebui să le primească. Acesta a menționat și faptul că, de la acest summit, ucrainenii nu ar trebui să se aștepte la o invitație formală de aderare.
Rusia a declarat, în nenumărate rânduri, că o eventuală intrare a Ucrainei în NATO ar însemna încălcarea "liniei roșii impuse de Putin" și că o asemenea mutare ar putea determina Kremlinul să răspundă cu o escaladare a războiului.
Discuțiile despre aderarea Ucrainei la NATO se poartă încă din primele luni ale invaziei ruse, însă chiar președintele Volodimir Zelenski a admis că această aderare este imposibilă până când nu se va încheia războiul.
- Klaus Iohannis: Rusia este cea mai directă amenințare la adresa securității euroatlantice. România va continua să susțină Kievul
- Jens Stoltenberg: NATO este gata să se apere împotriva oricărei ameninţări
- Letonia și Lituania cer întărirea Flancului Estic al NATO, ca răspuns la relocarea mecenarilor Wagner în Belarus
La summitul de la Vilnius se va stabili o modalitate mai concretă de a ajuta Ucraina să adere la NATO
De la începutul războiului, Ucraina a primit zeci de pachete de ajutor din partea NATO, în valoare de sute de miliarde de euro, iar Jens Stoltenberg a precizat că sprijinul oferit de alianță pentru Ucraina va fi pe termen lung. În acest sens, aliații vor lucra la un program multianual, iar subiectul va fi discutat și la summitul de la Vilnius.
Aliații au păreri diferite cu privire la stabilirea unui calendar de aderare, în timp ce Statele Unite sunt dispuse să permită accesul Ucrainei fără "un plan de intrare" (MAP), adică procesul obișnuit prin care o țară accede în organizație. Acesta presupune reforme pentru ca țara respectivă să-și facă armata interoperabilă cu restul aliaților.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a precizat că "există semne tot mai mari că întreaga lume va fi de acord în acest sens".
Stoltenberg susține că, la Vilnius, va fi aprobat un pachet de ajutoare pentru modernizarea armatei ucrainene, care va face țara mai pregătită pentru o posibilă aderare. Aceasta trebuie să scape mai întâi de tot ce este sovietic în domeniul apărării. Practic, aceasta ar putea fi singura posibilitate de a ajuta Ucraina să se apropie de aderarea la NATO, pentru că orice altceva ar echivala cu intrarea Alianței Nord-Atlantice în conflict direct cu Rusia.
"Lucrăm la stabilirea unui nou Consiliu NATO-Ucraina, în care Ucraina va fi egală cu aliații NATO și se va consulta și decide asupra problemelor de securitate și de interes reciproc", a explicat Stoltenberg.
Despre aderarea Ucrainei la NATO se discuta încă din 2008.