Ucraina nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei pentru că o dronă militară rusă ar fi căzut pe teritoriul României, însă spune că ar fi nevoie de mai multă fermitate.
Avem nevoie de acțiuni hotărâte și nu de o atitudine de tipul tăcerea mieilor.
Așa comentează Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean, situația din România de după descoperirea resturilor unei posibile drone a Rusiei.
Mai mult, consilierul președintelui ucrainean a scris pe X, fostul Twitter, că Moscova își permite să folosească spațiul aerian al României pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei dintr-un singur motiv, și anume tăcerea țărilor din jur.
"Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp în România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere."
Of course, no one expects NATO to invoke Article 5 and go to war with Russia over a metal can falling in a Romanian field. This is not the case. Russia allows itself to use the airspace of Romania and other neighbors to launch missile attacks on Ukraine for one reason only.…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 8, 2023
Consilierul președintelui ucrainean consideră că România ar putea să se declare pregătiă să doboare rachete și drone pentru a-și proteja granițele. Podoliak a mai adăugat că urmele dronei descoperite în România dovedesc faptul că Ucraina are nevoie de sisteme suplimentare de apărare aeriană, care să fie desfășurate la frontieră.
"Poate că ar merita punctat mai ferm că este inadmisibil să-ți fie încalcat spaţiul tău aerian? De exemplu, declarând disponibilitatea de a doborî aceste rachete și drone într-o anumită rază pentru a vă proteja granițele.
În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să se ajute Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, pentru a le disloca în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei", a scris Podoliak.