Uniunea Europeană anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar și a țărilor care sprijină Moscova în războiul din Ucraina. Al zecelea set de măsuri punitive vine la împlinirea unui an de la agresiunea Rusiei.
Comisia Europeană anunță că acest nou pachet de sancțiuni privește bunuri și servicii de peste 11 miliarde de euro. Lista produselor vizate de noile restricții include componente electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție, dar și antene de comunicații sau macarale.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „În al doilea rând, vom restricționa și mai mult exportul de produse cu dublă utilizare și de produse tehnologice avansate. Propunem controale asupra a 47 de categorii de componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești, inclusiv drone, rachete și elicoptere, precum și asupra materialelor specifice, de tipul de pământurilor rare și camerelor cu termoviziune. Cu aceasta, am interzis toate produsele tehnologice folosite pe câmpul de luptă și ne vom asigura că nu sunt găsite alte modalități de a ajunge acolo.”
UE va interzice bunuri industriale și componente electronice care pot fi utilizate de armata rusă
Uniunea Europeană va interzice bunuri industriale și componente electronice care pot fi utilizate de armata rusă. Asta privește și șapte firme sau organizații din Iran care furnizează drone Rusiei, acestea fiind adăugate pe lista de sancțiuni. În plus, spune Ursula von der Leyen, banii Rusiei și cei ai cetățenilor ruși vor fi urmăriți, pentru a fi eventual folosiți pentru Ucraina, după încheierea războiului.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Vom urmări oligarhii care încearcă să-și ascundă sau să-și vândă activele pentru a scăpa de sancțiuni și, împreună cu statele membre, vom crea o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale Băncii Centrale Ruse deținute în Uniunea Europeană. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este esențial, având în vedere posibila utilizare a activelor publice rusești pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.”
Înainte de a fi pus în aplicare, noul pachet de sancțiuni europene trebui aprobat de toate statele comunitare în zilele sau săptămânile următoare. Ursula von der Leyen încearcă să grăbească puțin procesul, cerând decizii rapide, astfel încât noile sancțiuni să fie gata de aplicare până pe 24 februarie, exact la un an după ce președintele rus Vladimir Putin a început războiul.