Marea Britanie va oferi Ucrainei 120 de tunuri antiaeriene, precum și echipamente anti-dronă pentru a face față atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Anunțul a fost făcut de către premierul britanic, Rishi Sunak, după întâlnirea la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta este prima vizită în Ucraina a lui Rishi Sunak după ce a preluat conducerea cabinetului britanic.
Infrastructura energetică ucraineană, distrusă de Rusia
Șeful guvernului de la Londra a promis și un ajutor umanitar în valoare de 16 milioane de lire sterline, adică peste 18 milioane de euro, pentru a ajuta Ucraina să depășească dificultățile din perioada rece a anului.
„Astăzi am venit ca să vă spun că Marea Britanie va continua să vă ajute până când Ucraina nu va obține pacea și securitatea de care are nevoie și o merită,” a declarat Rishi Sunak, premierul Marii Britanie.
Volodimir Zelenski l-a informat pe oficialul din Marea Britanie despre distrugerile imense provocate infrastructurii energetice de loviturile cu rachete ale armatei ruse.
„Această teroare rusă nu este doar o hărțuire a ucrainenilor de către dușman, ci și o manifestare extrem de cinică a politicii rusești antieuropeană și antiumană,” a explicat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Condamnarea crimelor de război
Între timp, locuitorii Ucrainei se pregătesc pentru o iarnă extrem de grea. Recent, administrația Kievului i-a îndemnat pe localnici să fie pregătiți pentru deconectări de la energie și căldură, în condițiile în care la Kiev a început deja să ningă.
În același timp, în regiunea Herson, parțial eliberată de sub ocupația rusă, procurorii ucraineni investighează posibile crime de război comise de militarii ruși.
„Am început să examinăm acest baraj. Aici au avut loc bombardamente de artilerie și mortiere, multe vehicule au fost distruse, au murit civili,” a explicat Dmitro Șișenko, procuror.
Anterior, Ucraina a cerut crearea unui tribunal internațional pentru condamnarea crimelor de război comise armata rusă.