Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina și Rusia au făcut al treilea schimb de prizonieri. Peste 100 ucraineni s-au întors acasă

101 ucraineni care au fost capturați de Rusia se întorc acasă. Printre ei se numără și viceprimarul orașului Energodar, orașul în care se află centrala Zaporojie. La rândul său, Kievul a eliberat 101 ruși.

Potrivit autorităților ucrainene, majoritatea soldaților eliberați au fost implicați în luptele pentru Mariupol, oraș care a fost ocupat de ruși anul trecut, în mai.

„Nu am avut parte de cele mai bune condiții cât timp am fost în captivitate. Acum ne simțim liberi. Sacrificiile pe care le face Ucraina pentru libertate nu sunt în zadar”, a mărturisit un soldat.

„Vă rugăm, nu uitați că acolo mai sunt mulți băieți de-ai noștri și tuturor le este greu. Eu cred că în câteva zile, ne vom recupera forțele și vom merge din nou să ne apărăm țara”, a precizat un bărbat.

Viceprimarul orașului Energodar s-a aflat aproape un an în captivitate. El a fost răpit pentru că a refuzat să colaboreze cu autoritățile pro-ruse.

Ivan Samoydyuk, viceprimarul orașului Energodar: „333 de zile am fost prizonier. Nu au fost condiții de sanatoriu. Acum e mult mai bine, putem merge, putem discuta cu alți oameni. Din punct de vedere psihic suntem bine.”

În acest an, ucrainenii și rușii au făcut trei schimburi de prizonieri. Potrivit Ombudsmanului ucrainean, de la începutul războiului au fost eliberați peste 1800 de soldați și civili răpiți și duși în teritoriile ocupate de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE