Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii din Copenhaga vor fi răsplătiți pentru acțiuni ecologice. CopenPay oferă prânzuri gratuite și experiențe unice pentru vizitatori

Copenhaga este bine cunoscută pentru adoptarea sustenabilității, iar acum capitala daneză își extinde inițiativa ecologică la turiști.

Wonderful Copenhagen, organizația oficială de turism a regiunii capitale a Danemarcei, a lansat un proiect care va transforma acțiunile ecologice ale vizitatorilor în bani pentru experiențe culturale, potrivit Euronews Travel.

Orașul este o destinație extrem de populară, înregistrând peste 12 milioane de înnoptări în 2024.

Acum există și mai multe motive pentru a vizita orașul, datorită programului "CopenPay".

Începând cu 15 iulie, un program de testare va încuraja turiștii să ia parte la activități precum strângerea gunoiului menajer, să călătorească cu mijloacele de transport în comun în loc să folosească mașini sau taxiuri, sau să meargă cu bicicleta prin oraș.

Dacă aleg să se implice, aceștia vor putea solicita recompense pentru prânzuri, cafele și băuturi alcoolice gratuite, precum și intrări la muzee și închirieri de caiace.

Cum a apărut "CopenPay" și cum va funcționa

Așa-numita schemă "CopenPay" a fost concepută pentru a compensa "povara ecologică" a turismului, spune consiliul turistic din Copenhaga.

"Atunci când călătoriți în străinătate - cu avionul sau cu mașina - poluați. Unul dintre lucrurile pe care le putem schimba este să-i determinăm pe oameni să acționeze mai ecologic la destinație", explică Rikke Holm Petersen, șefa departamentului de comunicare al agenției de turism.

Consiliul recunoaște că este doar o parte a unei inițiative mult mai ample, Petersen afirmând că planul este doar "un mic pas către tranziția ecologică".

Planul se va derula până la 11 august și va fi "bazat pe încredere". Asta înseamnă că muzeele sau alte atracțiile nu vor fi obligate să ceară dovezi că activitatea ecologică a fost într-adevăr finalizată.

"În unele locuri, s-ar putea să trebuiască să arătați o fotografie cu dumneavoastră mergând pe bicicletă sau cu biletul dumneavoastră de transport public", spune Petersen.

Până în prezent, aproximativ 24 de organizații s-au înscris în sistemul pilot, însă guvernul nu va rambursa costurile companiilor din spatele atracțiilor.

Măsura vine ca urmare a publicării unor date din Indexul de durabilitate 2023, care sugerează că turiștii sunt dornici să facă mai multe alegeri ecologice - 82% dintre oameni - dar încă nu au făcut acest lucru - 22%.

Experiențe inedite pentru turiștii care vor participa la program

Vor fi incluse oferte la tururi ghidate gratuite ale muzeelor, prânzuri vegetariene gratuite realizate din culturi locale și sporturi aparte.

Unele dintre experiențe vor fi exclusive pentru cei care participă.

De exemplu, vizitatorii Galeriei Naționale a Danemarcei care colectează deșeuri de plastic vor fi invitați să ia parte la un atelier de transformare a acestora într-o operă de artă.

Dacă un turist decide să folosească transportul public sau bicicleta pentru a ajunge la centrala termică emblematică din Copenhaga, va avea parte de experiența unică de a schia pe panta acesteia, situată pe acoperișul clădirii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE