Protestele din Georgia continuă după ce partidul de guvernământ a propus o lege care le impune organizațiilor neguvernamentale care primesc mai mult de 20% dintre venituri de la donatori internaționali să se înregistreze ca ”agenți de influență străină”. Oamenii spun că proiectul de lege îngrădește libertatea presei și a societății civile. Poliția din capitala Georgiei a tras cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții din jurul clădirii Parlamentului.
60 de protestatari, arestați în fața Parlamentului
Imaginile difuzate de televiziunea publică din Georgia arată mașini răsturnate și incendii provocate de protestatari. În tot acest timp, poliția a reacționat în forță. Liderii protestului au cerut demonstranților să împiedice accesul parlamentarilor în clădire, până când legea va fi retrasă. Cel puțin 60 de protestatari au fost arestați în fața Parlamentului, iar dezbaterea propunerii legislative a fost amânata temporar.
Manifestațiile au loc după ce parlamentul a aprobat, în primă lectură, o propunere de lege care ar obligă instituțiile media și ONG-urile care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse externe să fie numite ”agenți de influență străină”.
Măsura este similară cu una adoptată în Rusia în 2012, care a fost folosită pentru a desființa sau discredita organizațiile care criticau guvernul. Opozanții consideră că această lege ar putea bloca intențiile Georgiei de a adera la NATO și la Uniunea Europeană. Și organizațiile internaționale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul de lege și spun că acesta amenință democrația din Georgia.
În timp ce președinta Georgiei a declarat că se va opune propunerii legislative, parlamentul poate respinge veto-urile prezidențiale. Mai mult, autorii actului normativ spun că acesta este necesar pentru a asigura transparența activității entităților finanțate de reprezentanți ai unor state străine.