Economist Intelligence Unit (EIU) a realizat o listă cu cele mai scumpe orașe din lume în 2022. Publicația a ținut cont de creșterea prețurilor energiei, a carburanților, dar și de valoarea monedelor naționale.
Astfel, New York a fost cotată ca cea mai scumpă metropolă din lume în acest an, împărțind astfel titlul mai puțin dorit cu Singapore, deoarece creșterea prețurilor la energie a dublat rata inflației în marile orașe globale, potrivit sondajului anual al Economist Intelligence Unit.
Pe lângă New York, Los Angeles și San Francisco au urcat și ele pe lista celor mai scumpe zece orașe din lume. De fapt, toate cele 22 de orașe din SUA din sondajul WCOL au urcat în clasament pe fondul creșterilor rapide ale prețurilor și al unui dolar puternic.
Șase dintre acestea (Atlanta, Charlotte, Indianapolis, San Diego, Portland și Boston) s-au numărat printre cele zece orașe care au înregistrat cele mai mari urcări în clasament.
Cele mai mari orașe ale Rusiei, creșteri de aproape 90 de poziții
De altlfel, Moscova și St Petersburg, au urcat 88 de poziții din cauza sacțiunilor Uniunii Europene.
Majoritatea celorlalte orașe europene au coborât în clasament, deoarece criza energetică și slăbirea economiilor au împins valoarea monedei euro și a altor monede locale. Stockholm, Luxemburg și Lyon au avut cele mai mari căderi în clasament.
Prețurile la gaz și electricitate au crescut în medie cu 29% în termeni de monedă locală în orașele din vestul Europei, deoarece regiunea încearcă să se desprindă de energia rusă. Aceasta se compară cu o creștere medie globală de 11%.
„Războiul din Ucraina, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și politicile de zero covid ale Chinei au cauzat probleme în lanțul de aprovizionare care, combinate cu creșterea ratelor dobânzilor și schimbările cursului de schimb, au dus la o criză a costului vieții în întreaga lume. Putem vedea clar impactul în indicele din acest an, creșterea medie a prețurilor în cele 172 de orașe din sondajul nostru fiind cea mai puternică pe care am văzut-o în cei 20 de ani pentru care avem date digitale. Ne așteptăm ca prețurile să înceapă să scadă în anul următor, pe măsură ce blocajele în aprovizionare încep să se atenueze, iar încetinirea economiilor afectează cererea consumatorilor.”, a declarat Upasana Dutt, șeful departamentului costului vieții la nivel mondial, pentru EIU.