Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a plecat din Taiwan, după o vizită catalogată de Beijing drept o provocare și o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Chinei.
Însă Nancy Pelosi a transmis pe Twitter înainte de a părăsi insula că delegația ei a reiterat sprijinul ferm pentru democrația promovată de Taipei. Oficialul american și alți cinci membri ai Congresului, aflați în turneu prin Asia, au ajuns aseară în Coreea de Sud, iar astăzi vor merge în Japonia.
Vizita șefei Camerei Reprezentnaților a accentuat tensiunile dintre Statele Unite și China. Nancy Pelosi, a plecat din Taiwan după întâlnirea cu președintele și alți oficiali. China consideră însă insula autonomă ca parte a teritoriului său. Dar experții spun că vizita a dat frisoane nu numai Beijingului.
„Ceea ce face ea este să provoace tensiuni într-o problemă foarte, foarte sensibilă, care este problema Taiwanului. Așa că, de fapt, cred că vizita lui Nancy Pelosi a înrăutățit mult lucrurile. Ar trebui să încercăm să păstrăm pacea și calmul în strâmtoarea Taiwan, asta e ceea ce își doresc statele asiatice. Cel mai bun mod de a face asta este să păstrăm status quo-ul, iar apoi pacea vine de la sine.", a declarat Kishore Mahbubani, fost președinte al Consiliului de Securitate al ONU.
Președintele Camerei Reprezentanților susține că vizita delegației tocmai asta a făcut, să își arăte angajamentul față de Taiwan. Dar Beijingul a făcut exerciții militare în apropierea insulei înaintea vizitei oficialului SUA. Și spune că va efectua în zilele următoare în largul Taiwanului, exerciții cu muniție de război, cele mai ample din 1995.