Grecia se pregătește pentru temperaturi record de peste 44 de grade Celsius în acest weekend, când valul de căldură sahariană va ajunge în punctul maxim. În aceste condiții, lupta cu incendiile de vegetație, care au cuprins țara, devine și mai dificilă, deoarece multe dintre focare reizbucnesc în zonele de unde pompierii s-au retras.
Pompierii din Grecia sunt angajați într-o luptă continuă cu flăcările. Deși autoritățile sperau la o stabilizare a situației, mai multe focare s-au reaprins. Sute de oameni din localitățile de lângă Atena au fost evacuați. Doar în ultimele trei zile, 200 de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia, iar locuitorii din zonele afectate trebuie să se descurce, în mare parte, singuri.
Incendiile de vegetație, mult mai periculoase ca în 2022
Autoritățile încearcă să facă o evaluare a pagubelor și avertizează populația că ceea ce este mai rău încă nu a trecut. Guvernul elen promite totuși că, în acest an, procesul de restaurare a zonelor afectate de incendii va fi mult mai rapid.
Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: ”Numărul oamenilor care și-au pierdut bunurile nu este atât de mare pe cât ne așteptam că va fi. Acum avem un sistem de contribuții de stat actualizat. Evaluarea pagubelor a început deja și ne vom mișca mult mai rapid decât a făcut-o statul în trecut, astfel încât victimele să-și poată reconstrui casele și să își refacă viața.”
Între timp, temperaturile încep din nou să crească în Grecia. Agenția Națională de Meteorologie și-a actualizat alerta și a avertizat că valul de căldură extremă va atinge un nou record duminică, cu temperaturi de peste 44 de grade. Prin urmare, toate siturile arheologice vor fi închise în orele de vârf timp de cel puțin cinci ore pe zi.