Finlanda și Suedia și-au anunțat oficial intenția de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Invazia Rusiei în Ucraina a sporit temerile celor două țări.
UPDATE: Suedia va solicita aderarea la NATO, anunță premierul Magdalena Andersson
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunțat oficial premierul Magdalena Andersson, relatează agențiile France Presse, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.
''Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei'', a declarat Andersson într-o conferinţă de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziţie suedez, Moderaţii.
''Părăsim o eră pentru a intra în una nouă'', a adăugat şefa executivului de la Stockholm.
Ea a menționat că se așteaptă ca aderarea sa nu dureze mai mult de un an, cu ratificarea necesară din partea celor 30 membri ai Alianței Nord-Atlantice.
Premierul intenționează să predea cererea oficială de aderare până miercuri, pentru a se sincroniza cu Finlanda.
Momentan, Suedia nu vede o amenințare militară directă împotriva sa.
''Cel mai bun lucru pentru Suedia şi populaţia suedeză este să adere la NATO'', a spus Magdalena Andersson.
Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va solicita aderarea la NATO "fără întârziere".
Nato va avea două state membre noi
Finlanda și Suedia și-au anunțat oficial intenția de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Invazia Rusiei în Ucraina a sporit temerile celor două țări, care sunt pregătite să renunțe la statutul neutru și să devine membre NATO cu drepturi depline.
NATO va avea două state membre noi. Partidul de guvernare din Suedia a renunțat la îndelungata opoziție față de aderare, iar Finlanda și-a anunțat intenția. Decizia țărilor nordice a venit în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Magdalena Andersson, prim-ministrul suedez: „Politica noastră de nealiniere militară de 200 de ani ajutat mult Suedia, dar problema este dacă neutralitatea militară ne va fi în continuare de folos. Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina nu este doar ilegală, ci subminează, de asemenea, ordinea europeană de securitate pe care Suedia își construiește securitatea.”
Înainte de invazie, președintele Finlandei nu a făcut nicio trimitere la o posibilă aderare a țării sale la NATO. Însă acum, Finlanda este pregătită să renunțe la statutul său neutru.
Sauli Niinistö, președintele finlandez: "Este o zi istorică. Finlanda își va maximiza securitatea. Și asta este posibil pentru oricine."
Moment istoric, reacții diferite în Finlanda și Suedia
Acest moment istoric a fost întâmpinat cu reacții mixte. Unii au salutat gestul, alții și-au manifestat îndoielile.
Jaakko Iho, cetățean finlandez: "Sunt foarte fericit că se îmtâmplă asta. A fost un vis vechi de-al meu ca Finlanda să se alăture NATO".
Jarno Partanen, cetățean suedez: „Nu cred că Rusia va ataca aici, dar încă mai avem o graniță foarte lungă cu Rusia, așa că aș prefera să fac afaceri cu Rusia și să fiu prieten cu ei și să rămân neutru decât, știi, să lovesc taurul cu piciorul.”
Oficialii NATO au declarat că ușa este deschisă pentru aderarea ambelor state, dar calitatea de membru trebuie să fie aprobată și ratificată de toți cei 30 de membri ai alianței.
Good to meet #ForMins @Haavisto of #Finland & @AnnLinde of #Sweden, ahead of the Informal meeting of NATO Foreign Ministers.
— Mircea Geoana (@Mircea_Geoana) May 14, 2022
🇫🇮 & 🇸🇪 are #NATO's closest partners. They briefed Allies on their national security debates & possible NATO membership. pic.twitter.com/dJAVNqFqwl
„Finlanda și Suedia sunt deja cei mai apropiați parteneri ai NATO”, a declarat Mircea Geoană, adjunctul secretatului general al NATO, Jens Stoltenberg. Geoană s-a întâlnit, la Berlin, cu miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia, Pekka Haavisto, și Ann Linde. Ei au participat la o reunine informală a miniștrilor de Externe din statele membre NATO.