Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, 13 mai, că Turcia, în calitate de membră NATO, nu sprijină planurile Suediei și Finlandei de a adera la Alianța Nord-Atlantică, întărind că statele nordice sunt gazdă a multor organizații teroriste, transmite Reuters.
Finlanda a anunțat joi, 12 mai, că își va înainta candidatura pentru accederea la NATO. Suedia este de asemenea așteptată să ia o hotărâre în acest sens. Intrarea celor două în Alianța Nord-Atlantică, state recunoscute pentru neutralitate, apare ca rezultat a amenințării Rusiei la adresa securității regionale, prin declanșarea războiului din Ucraina.
"Urmărim evoluțiile situației, în ceea ce privește Suedia și Finlanda, dar (noi, turcii – n.red.) nu privim cu ochi buni aceste decizii", a declarat Erdogan reporterilor, la Istanbul, completând că a fost o greșeală ca NATO să accepte intrarea Greciei în Alianță.
Turcia a sprijinit oficial extinderea Alianței Nord-Atlantice încă de la aderarea sa, în urmă cu 70 de ani, însă orice decizie privind extinderea trebuie să fie luată cu acordul unanim al membrilor săi.
"(Noi, turcii – n.red) Nu vrem să facem aceleași greșeli. În plus, țările scandinave sunt gazde ale organizațiilor teroriste", a declarat Erdogan.
"În unele țări, (teroriștii – n.red.) sunt chiar membri ai parlamentului. Nu este posibil ca noi să fim în favoarea lor", a adăugat el.
Ministerul suedez de Externe nu a putut comenta imediat declarația lui Erdogan.
NATO precizează că statutul de membru este accesibil oricărui "stat european care este în măsură să promoveze principiile tratatului (de la Washington – n.red) și să contribuie la securitatea zonei nord-atlantice".
Finlanda a decis să adere la NATO
Președintele și premierul Finlandei au declarat, joi, că sunt în favoarea aderării la NATO, deschizând astfel calea pentru extinderea alianței în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Associated Press.
Decizia a fost anunțată de președintele Sauli Niinisto și de premierul Sanna Marin într-o declarație comună, ceea ce înseamnă că este aproape sigur că țara nordică își va depune candidatura pentru a deveni cel de-al 31 membru al Alianței Nord-Atlantice, deși mai sunt câțiva pași de parcurs înainte de începerea procesului.
„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au afirmat cei doi lideri într-un comunicat comun. „Sperăm ca paşii care mai sunt necesari pe plan intern pentru luarea acestei decizii să fie făcuţi în următoarele câteva zile”, au adăugat ei.