Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA sancționează companiile grupului Wagner care se ocupă cu exploatarea aurului din Africa

Companiile pentru exploatarea aurului în Africa, relaționate cu grupul Wagner, au fost sancționate de SUA.

Sancțiunile au fost impuse de Trezoreria americană, prin Oficiul de Control al Activelor Străine și au vizat entități din Republica Centrafricană, Emiratele Arabe Unite și Rusia, care sunt conectate cu grupul Wagner și fondatorul acestuia, Evgheni Prigojin.

Aceste măsuri erau pregătite de ceva timp și nu este prima dată când americanii au impus sancțiuni grupului Wagner. Au existat temeri că guparea paramilitară a încercat să influențeze și alegerile din SUA din 2016.

Sancțiunile SUA vizează companiile pentru exploatarea aurului din Africa subsahariană

Au fost sancționate două companii miniere din Republica Centrafricană, Diamville SAU și Midas Ressources SARLU, precum și Limited Liability Company DM, din Rusia, dar și Resources General Trading, din Dubai (Emiratele Arabe Unite), potrivit AP.

Americanii l-au sancționat și pe Andrei Ivanov, un oficial cu funcție executivă în grupul Wagner. Potrivit Trezoreriei, acesta lucra cu oficiali din Guvernul statului Mali în ceea ce privește comerțul cu arme, proiecte de minare și alte activități ale grupului Wagner în Mali.

Companiile sancționate sunt implicate în tranzacții ilicite cu aur, pentru a finanța grupul Wagner, ca acesta să se poată extinde în Ucraina și Africa.

În urmă cu câteva săptămâni, liderii G7 au convenit să interzică importurile de aur ale Rusiei, în încercarea de a-i împiedica pe ruși să ofere la schimb aur pentru a obține valută care nu este supusă actualelor sancțiuni.

"Grupul Wagner își finanțează operațiunile brutale parțial prin exploatarea resurselor naturale din țări precum Republica Centrafricană și Mali. Statele Unite vor continua să vizeze fluxurile de venituri ale Grupului Wagner pentru a-i degrada expansiunea și violența în Africa, Ucraina și oriunde altundeva", a precizat Brian E. Nelson, subsecretar al Trezoreriei, în departamentul pentru antiterorism și informații financiare.

Trezoreria a precizat anterior că și Emiratele Arabe Unite, un partener strategic cheie al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, ar fi servit ca un centru pentru firmele rusești sancționate. Oficialii arabi au negat acuzațiile.

La începutul acestui an, serviciile americane de spionaj au interceptat unii agenți ruși când spuneau că au convins Emiratele Arabe Unite "să lucreze împreună împotriva agențiilor de informații din SUA și Marea Britanie", conform unui document "scurs" în urma unei breșe majore de informații, în luna aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE