Aproximativ jumătate dintre băutorii înrăiți din Anglia spun că și-ar schimba obiceiurile dacă alcoolul ar avea etichete cu calorii, conform unui nou studiu.
Cercetarea, care a fost publicată în revista BMJ Open, a inclus răspunsurile a peste 4 600 de persoane care au fost întrebate dacă și-ar schimba obiceiurile de consum dacă „informațiile calorice ar fi furnizate pe băuturile alcoolice”.
Dintre persoanele intervievate, aproximativ un sfert nu consumau alcool, 78% consumau alcool cu risc scăzut și 22% consumau alcool cu risc, pe baza unui chestionar validat privind tulburările legate de consumul de alcool.
Bărbații erau mai predispuși decât femeile să consume alcool. De asemenea, bărbații erau mai predispuși decât femeile să fie consumatori periculoși decât consumatori cu risc scăzut.
Cercetătorii au constatat că 54% dintre băutorii mai mari sau „periculoși” au declarat că ar face schimbări dacă ar fi introduse etichete cu calorii.
Mai mult de un sfert dintre băutorii înrăiți au declarat că ar alege băuturi cu mai puține calorii, în timp ce unul din șase a declarat că ar bea alcool mai rar, potrivit sondajului.
Rezultatele sondajului sugerează că „etichetarea ar putea ajuta la orientarea către consumatorii cu risc ridicat care consumă o proporție mai mare de calorii din alcool și care, prin urmare, sunt mai susceptibili de a lua în greutate în exces”, a declarat Andrew Steptoe, autorul principal al studiului și șeful departamentului de cercetare în științe comportamentale și sănătate de la University College London (UCL).
Este „puțin probabil” ca etichetarea izolată să reducă în mod substanțial daunele
O directivă a Uniunii Europene din 2011 impune etichetarea nutrițională a alimentelor și băuturilor, însă băuturile cu un conținut de alcool mai mare de 1,2 % sunt exceptate.
Recentul plan european de luptă împotriva cancerului prevede că Comisia Europeană va propune o listă obligatorie de ingrediente și etichete cu declarații nutriționale pe băuturile alcoolice.
Dr. Katherine Severi, director executiv al Institutului de Studii privind Alcoolul, a declarat într-o declarație transmisă Euronews Health că noua cercetare „arată că oamenii doresc să cunoască caloriile din alcoolul pe care îl consumă și că acest lucru ar putea contribui la informarea deciziilor lor”.