Studenții străini din țări africane și asiatice care au fugit din Ucraina atunci când Rusia a început invazia ilegală s-au plâns că au fost forțați să se întoarcă în țara devastată de război pentru a susține examenele importante.
La 14 martie, unii dintre cei 76.000 de studenți străini care studiau medicina în Ucraina înainte de izbucnirea războiului s-au întors în țară pentru a susține examenul final de licență Krok 2, pentru a-și asigura diplomele.
Înainte de a se deplasa în țară, aceștia au fost informați de către Universitatea de Medicină din Kiev că sunt "responsabili pentru propria lor siguranță și viață", în ciuda faptului că renunțarea la călătorie ar pune în pericol anii de studii și cheltuielile aferente.
"A trebuit să întrerupem examenul de șapte ori din cauza alarmelor cu rachete. Camera era rece și aproape că nu exista lumină. Examenul a durat de la ora 9:00 la 16:00 din cauza diferitelor întreruperi și toate cele 50 de persoane care au dat examenul împreună cu mine l-au picat", a declarat pentru Euronews, un student la medicină de la Universitatea din Donețk, din Yemen, care a dat examenul la Kiev.
"Trebuie să îl dau din nou fără să știu care va fi situația peste un an", a adăugat S., solicitând anonimatul.
Potrivit Comisiei de testare din cadrul Ministerului ucrainean al Sănătății, studenții care nu au reușit să promoveze examenul Krok 2 îl pot relua în termen de trei ani, deși trebuie să aștepte cel puțin un an. Acest lucru înseamnă că trebuie să refacă ultimul an și, prin urmare, să plătească taxa anuală de școlarizare.
Studenții cu care Euronews.com a intrat în contact au susținut că alți colegi de-ai lor din Zaporizhzhia au obținut diploma fără să facă examenul final.
Contactată telefonic, Universitatea Zaporizhzhia nu a oferit explicații cu privire la decizia de a elibera diplome fără examen și a trimis Euronews la Ministerul Sănătății.
Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei de Testare din cadrul Ministerului ucrainean al Sănătății a declarat pentru Euronews că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Zaporizhzhia are responsabilitatea exclusivă asupra eliberării diplomelor studenților.
”Suntem complet epuizați”
Acest calvar se adaugă la o situație adesea precară în actualele lor țări gazdă, în comparație cu cea a colegilor lor ucraineni.
"Poziția noastră este unică față de ucrainenii cu care am fugit din război. Deși am fugit din același război, ni s-a spus în repetate rânduri, atunci când am încercat să aplicăm pentru burse și ajutoare, că aceste măsuri sunt doar pentru ucraineni", a declarat pentru Euronews Korrine, o studentă la medicină originară din Zimbabwe care a fugit din orașul central Dnipro în Marea Britanie.
Uniunea Europeană a declanșat Directiva privind protecția temporară atunci când milioane de refugiați din Ucraina au trecut granița în statele membre pentru a căuta siguranțî. Aceasta le permite ucrainenilor să ocolească sistemul tradițional de azil și să își asigure dreptul de a trăi, munci și studia în tot blocul comunitar.
Studenților non-ucraineni care au fugit și ei de trupele rusești și de bombardamente li s-a refuzat însă un sprijin egal pentru a avea acces la universitățile europene. Acest lucru i-a lăsat pe mulți dintre ei în imposibilitatea de a-și continua studiile și fără o cale clară de urmat.
Țările de Jos au devenit una dintre cele mai populare destinații europene pentru acești studenți.
Michael, un cetățean ghanez aflat în al patrulea an de medicină la Universitatea Sumy, a decis să studieze de la distanță din micul oraș Venray, din sud-estul Olandei, dar spune că nu este o soluție durabilă.
"Multe lucruri intră în joc din punct de vedere emoțional, mental și fizic. Suntem complet epuizați. Dacă mă înscriu la o școală de aici, trebuie să o iau de la capăt", a declarat el pentru Euronews.
"Este foarte scump și nu au nicio subvenție pentru noi, ci doar pentru ucraineni. Noi [refugiații africani] suntem complet excluși".
”Centre de testare pentru certificare desemnate”
Pentru mulți studenți străini, precum Michael, alegerea de a se muta în Ucraina cu ani înainte de război s-a datorat în principal taxelor de școlarizare anuale scăzute: 4 300 de dolari (3 900 de euro) pe an universitar la Universitatea ucraineană Sumy, în comparație cu 6 000-15 000 de euro pe an pentru o diplomă de licență sau cu 8 000-20 000 de euro pe an pentru un master în Olanda.
Universitățile din Utrecht și Groningen oferă programe de "incluziune" pentru studenții afiliați la universități ucrainene care studiază la distanță. Acest lucru le permite acestora să folosească facilitățile, dar nu și dreptul de a-și transfera anii de studii deja finalizați în țară.
Studenții străini care și-au finalizat deja studiile, dar nu au reușit să susțină examenul Krok 2, își văd viața sunt dezamăgiți.
"Am vrut să devin ginecolog în viitor, deoarece multe femei încă nu știu atât de multe despre corpul lor, mai ales în timpul sarcinii. Așa că îmi doresc foarte mult să văd cum pot ajuta", a declarat pentru Euronews Amara, o studentă la medicină din Nigeria care locuiește în prezent în Polonia.
Ea și-a încheiat studiile în urmă cu patru luni la Universitatea Sumy și acum urmează cursuri online, în timp ce așteaptă următoarea ocazie de a susține din nou examenul: "Autoritățile ucrainene nu pot compensa timpul pe care l-am pierdut fără să facem nimic", a adăugat ea.
După o mulțime de proteste ale studenților, Ministerul ucrainean al Sănătății a emis un comunicat de presă la 16 martie în care a declarat că un proiect de rezoluție va fi prezentat Cabinetului de Miniștri pentru a permite studenților din afara dacă Ucraina "să poată susține examenele în centrele de testare de certificare desemnate".
"Sau, în cazul în care doresc să se întoarcă în Ucraina, pot susține examenele la instituțiile de învățământ superior din țară", se mai arată în comunicatul oficial.
O opțiune de examinare de la distanță nu a fost menționată ca o soluție potențială, iar studenții încă așteaptă acum să afle când și unde vor putea susține examenul.