Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sport pe vreme de război. 150.000 de sportivi din Ucraina nu mai au unde se antrena, spune premierul ucrainean

Pentru sportivii ucraineni, drumul spre Jocurile Olimpice din 2024 este umbrit de război și de furie. Rușii au bombardat multe complexuri sportive, așa că atleții au fost nevoiți să se mute în alte orașe, unde să își continue antrenamentele. În plus, spațiul aerian e închis, iar călătoriile la competițiile internaționale au devenit dificile.

Stanislav Oliferciuk a început să facă înot de performanță în Mariupol. Viața lui s-a schimbat radical când a început războiul. Orașul a fost capturat de ruși, iar complexul sportiv în care se antrena a fost distrus de bombe. 

Stanislav Oliferciuk, înotător: Eu m-am născut în Mariupol. Soldații ruși și Putin pur și simplu l-au distrus. Mariupol nu mai există, a fost anihilat.

Ucrainenii consideră nedrept ca sportivii din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

De altfel, Ucraina a amenințat că va boicota competiția, dacă nu se va ține cont de părerea lor. Comitetul Internațional Olimpic nu a luat încă o decizie în acest sens. Una dintre opțiuni ar fi ca sportivii din Rusia și Belarus să participe sub steag neutru.

Stanislav Oliferciuk, înotător: Ei nu pot participa sub steag neutru. Oricum, toată lumea știe din ce țară vin acești sportivi. Steagul neutru nu este o opțiune.   

Vladislava și Marina, două surori din Harkov, au obținut bronzul la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021. Marele concurent al acestei probe este Rusia, țară care a luat doar medalia de aur în ultimii șase ani. Acum sportivele din Ucraina sunt și mai hotărâte să-și reprezinte țara cu demnitate și la jocurile olimpice de la Paris.

Vladislava și Marina: Cel mai măreț vis al tuturor sportivilor este să ajungă la Jocurile Olimpice. În special pentru noi acum, când Ucraina este în război.

Până la război, Vladislava și Marina se antrenau în Harkov. Complexul sportiv de acolo a fost bombardat, iar fetele s-au mutat în Kiev. Ele se antrenează acum într-un bazin care nu are adâncimea necesară pentru înot artistic.

Vladislava Aleksiiva, participantă la proba de înot artistic: Uneori, ne e greu să ne concentrăm la antrenamente din cauza războiului, pentru că se aud explozii.

Marina Aleksiiva, participantă la proba de înot artistic: În fiecare zi vedem știri despre explozii și raiduri aeriene. De asta, nu ne simțim bine, suntem stresate. În fiecare zi ne sunăm părinții. Atunci când nu avem curent zile întregi, ne facem multe griji pentru rudele noastre.

Potrivit prim-ministrului ucrainean, de la începutul războiului, sute de școli sportive s-au închis și mai mult de 150 de mii de sportivi nu mai au unde se antrena.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE